Για ένα έντονο διήμερο με ισχυρές καταιγίδες, απότομες εναλλαγές του καιρού και ενίσχυση των ανέμων κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες.
Σε τροχιά έντονης καιρικής αστάθειας εισέρχεται η χώρα για το επόμενο διήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές μπόρες και τις ισχυρές καταιγίδες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, η μεταβολή αυτή θα ακολουθηθεί από σημαντική ενίσχυση των μελτεμιών προς το Σαββατοκύριακο, γεγονός που ναι μεν θα ρίξει τη θερμοκρασία, αλλά παράλληλα θα κλιμακώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Χωρίς καύσωνα η Ελλάδα μέχρι 15 Ιουλίου
Παρά τα φαινόμενα αυτά, το γενικότερο καλοκαιρινό σκηνικό αναμένεται να παραμείνει συγκριτικά ήπιο τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Η Ελλάδα πρόκειται να μείνει προστατευμένη από τα σφοδρά κύματα καύσωνα που θα επηρεάσουν τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Στην επικράτεια θα επικρατήσει μια ισορροπημένη ζέστη, η οποία ωστόσο θα συνοδεύεται περιοδικά από μελτέμια και απογευματινή αστάθεια, δίχως ενδείξεις για κάποιο ακραίο θερμικό κύμα έως τις 15 του μηνός.
Για τη σημερινή ημέρα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνυπάρξουν με έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρότι το ξεκίνημα της ημέρας θα είναι ομαλό, τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν καταιγιδοφόρα νέφη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Εκεί θα εκδηλωθούν ισχυρές μπόρες και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς κατά τη διάρκεια των φαινομένων οι άνεμοι μπορεί να μεταβληθούν απότομα σε διεύθυνση και ένταση, δημιουργώντας επικίνδυνα μπουρίνια.
Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα αγγίξουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Το συγκεκριμένο ρεύμα θα λειτουργήσει ως θερμός άνεμος, ωθώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Έτσι, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 38°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η έντονη ζέστη θα διατηρηθεί και αύριο, Πέμπτη. Ωστόσο, από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος σε ορισμένες περιοχές να πέσει ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο της εποχής, κυμαινόμενος μεταξύ 30°C και 33°C. Παρά τη δροσιά, η παράλληλη ενίσχυση των ανέμων θα αυξήσει κατακόρυφα την επικινδυνότητα για πυρκαγιές.
Ο καιρός τις επόμενες μέρες
Από το μεσημέρι της Πέμπτης έως και το μεσημέρι του Σαββάτου, η αστάθεια θα γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού. Οι ημέρες θα ξεκινούν με ήπιες συνθήκες, αλλά τις απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται σφοδρές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα επεκτείνονται μέχρι το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.
Εκτός από το διήμερο των επικίνδυνων καταιγίδων (Πέμπτη και Παρασκευή), το Σαββατοκύριακο θα φέρει σημαντική ενίσχυση των μελτεμιών. Οι άνεμοι θα αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, πνέοντας κατά τόπους σε επίπεδα θυέλλης. Το γεγονός αυτό θα προσφέρει σημαντική ανάσα δροσιάς, αλλά ταυτόχρονα θέτει σε μέγιστο συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Πηγή: ieidiseis.gr





