Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτυπώνουν με κάποιες αποκλίσεις την εικόνα της χθεσινής έρευνας της MARC (ANT1), με τη ΝΔ στο 31% στην εκτίμηση ψήφου, την ΕΛ.Α.Σ του Αλ. Τσίπρα στο 16,5%, το ΠΑΣΟΚ να «παλεύει» με την Ελπίδα της Μ. Καρυστιανού για την τρίτη θέση, την Ελληνική Λύση να «κρατάει», όπως και το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται σε πτώση, τον ΣΥΡΙΖΑ να «εξαϋλώνεται» και τα υπόλοιπα να βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 3%.
Με αυτή, δηλαδή, την εικόνα, πάνω κάτω, θα ξεκινήσουν τις άδειές τους οι πολίτες.
Νεότερη εικόνα θα υπάρξει μετά το Δεκαπενταύγουστο, προς τα τέλη του μήνα, οπότε ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει την τελική του απόφαση για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια, επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να διαψεύδει χθες τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, με την αυτονόητη, ωστόσο, επισήμανση, ότι «ιστορικά, πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, ποτέ δεν έχουν προαναγγελθεί πρόωρες εκλογές και ειδικά όταν μπαίνεις στον τελευταίο χρόνο»…
Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου
Οι ρυθμοί και οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι άκρως προεκλογικοί, με αλλεπάλληλες περιοδείες, απολογισμούς κυβερνητικού έργου, «κορδέλες νέων έργων», κατάρτιση ψηφοδελτίων, Πολιτικές Ακαδημίες για την αφύπνιση του κομματικού μηχανισμού και με υπουργούς και βουλευτές να ετοιμάζονται και αυτοί πυρετωδώς για εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιδιώκουν, με αιχμή τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και με τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης που θα προκαλέσει η παρουσία του Αλ. Τσίπρα ως βασικού αντιπάλου της ΝΔ – αυτό θεωρούν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έχει «κλειδώσει» όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, θα κατορθώσει η κυβερνητική παράταξη να σταθεροποιηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.
Στις αναλύσεις που γίνονται στα ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πλην ΝΔ και Τσίπρα, κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτα το ΠΑΣΟΚ και την Ελπίδα, είναι πιθανό να υποστούν περαιτέρω απώλειες, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Και πάνω σε αυτή την πρόβλεψη «χτίζουν» τη στρατηγική τους, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε αυτό της επαναπροσέγγισης συγκεκριμένων εκλογικών ακροατηρίων, όπως πχ, το σχεδόν 1/3 των ψηφοφόρων του Ν. Ανδρουλάκη που θέλουν πολιτική σταθερότητα και τους γαλάζιους ψηφοφόρους του 2023 που παραμένουν στη ζώνη των αναποφάσιστων.
Πάντα, υπό την προϋπόθεση ενός ήρεμου καλοκαιριού, και φυσικά του βαθμού στον οποίον οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια τη δυναμική των κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση της MARC, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ εξασφαλίζει ποσοστό 30,5%, η ΕΛ.ΑΣ 16,5%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, η Ελπίδα για Δημοκρατία, 10,5%, η Ελληνική Λύση 7%, το ΚΚΕ 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, το ΜΕΡΑ25 2,8%, η Φωνή Λογικής 2,7%, οι Δημοκράτες 1,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 1,2%, η Νίκη 1,2%, η Νέα Αριστερά 0,9% και ΑΛΛΟ 2%.
Πηγή: ieidiseis.gr





