ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Συναγερμός για νέο φονικό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ευρώπη δεν πρόλαβε να μετρήσει τις πληγές από τον ακραίο καύσωνα που σάρωσε την Γηραιά Ήπειρο στα τέλη Ιουνίου, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες θανάτους, καταρρεύσεις υποδομών και ασφυκτική πίεση στα συστήματα υγείας, και ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική απειλή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκπέμπει σήμα συναγερμού, προειδοποιώντας ότι ένα νέο κύμα ακραίας ζέστης σχηματίζεται πάνω από τον Ατλαντικό και ενδέχεται να οδηγήσει σε «περισσότερες φονικές εβδομάδες» εάν οι χώρες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες.

Την ίδια ώρα, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι και η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε περίοδο έντονης θερμικής επιβάρυνσης, με τον υδράργυρο να παίρνει ξανά την ανηφόρα από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και αρκετές περιοχές να βρίσκονται σε τροχιά νέου καύσωνα.
Η προειδοποίηση ΠΟΥ
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε, είχε επείγουσα επικοινωνία με εκπροσώπους από 41 χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν για τα διδάγματα που αναδείχτηκαν από το πρόσφατο κύμα καύσωνα και για τις προετοιμασίες για το επόμενο.
Σε ανακοίνωσή του ο Κλούγκε αναφέρει ότι οι χώρες με σχέδια δράσης για την υγεία που συνδέονται με ακραίες θερμοκρασίες και καύσωνες ανταποκρίθηκαν ταχύτερα και προστάτευσαν καλύτερα τους πληθυσμούς τους στη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου.
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι λιγότερες από τις μισές από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΠΟΥ εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.
► Το διήμερο που φτάνει ο καύσωνας και η πρόγνωση για έξι μεγάλες πόλεις
Το σφοδρό κύμα καύσωνα στην Ευρώπη
Ειδικοί έχουν ανακοινώσει ότι το κύμα καύσωνα που διήρκεσε από τις 20 ως τις 28 Ιουνίου ήταν το σφοδρότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας, καταστροφές στις υποδομές και υπερφορτώνοντας τα συστήματα υγειονομικής φροντίδας.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες σχεδόν σίγουρα προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο κατέγραψαν 3.700 πλεονάζοντες θανάτους με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός και πιθανόν να αυξηθεί.
Η θερμοκρασία σε τμήματα της Ευρώπης ανήλθε στη διάρκεια του καύσωνα στους 40 βαθμούς.
«Το έργο τώρα πρέπει να γίνει σε δύο μέτωπα: να διορθωθεί ό,τι απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες πριν ενσκήψει ο επόμενος καύσωνας και να δομηθεί το είδος αυτό του συστήματος υγείας που δεν ανταποκρίνεται απλώς στις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά είναι και προετοιμασμένο γι’ αυτές», τόνισε ο Κλούγκε.
Η πρόγνωση για την Ελλάδα
Σημαντική στροφή προς υψηλότερες θερμοκρασιακές τιμές, όπου ένας νέος καύσωνας βρίσκεται στο επίκεντρο, αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας κατά το προσεχές διάστημα, με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
Η συγκεκριμένη μεσοπρόθεσμη ανάλυση αποτυπώνει την τάση που διαμορφώνεται για τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, καθώς ένας πιθανός καύσωνας πλησιάζει, προσφέροντας μια ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των φαινομένων, η οποία θα επικαιροποιείται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά το θερμό κύμα θα αρχίσει να γίνεται αισθητό κυρίως από το διήμερο 11-12 Ιουλίου. Η άνοδος του υδραργύρου θα είναι πιο έντονη σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζοντας πιο ήπια χαρακτηριστικά στην Πάτρα και την Καβάλα, ενώ η μικρότερη επίδραση θα καταγραφεί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παράλληλα, οι πιθανότητες για εκδηλώσεις αξιόλογων βροχοπτώσεων παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένες στην επικράτεια, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι για την πρωτεύουσα δεν δικαιολογούνται, προς το παρόν, τα σενάρια που δείχνουν ότι έρχεται ακραίος καύσωνας.

⛱️ Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΕ 6 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

✅ Μετά τη χθεσινή μας ανάλυση, σήμερα παρουσιάζουμε μια συνοπτική εικόνα της εξέλιξης του καιρού σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η ενημέρωση αυτή θα ανανεώνεται τακτικά, ώστε να αποτυπώνονται οι νεότερες προγνωστικές… pic.twitter.com/RsBtyVzzNi
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 7, 2026

Οι θερμοκρασιακές τάσεις ανά πόλη και πώς επηρεάζει ο καύσωνας
Στην Αθήνα, το πρώτο διάστημα θα κυλήσει με μια μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να σταθεροποιηθούν κοντά στους 31-32°C γύρω στις 9 με 10 Ιουλίου. Ωστόσο, το σκηνικό μεταβάλλεται αμέσως μετά, καθώς από τις 11-12 του μήνα ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα και ένας καύσωνας είναι προ των πυλών, με τις μέσες εκτιμήσεις των προγνωστικών μοντέλων (ensemble) να δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα των 35°C. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος του δεκαημέρου, το ευρωπαϊκό σύστημα ECMWF ENS προκρίνει ένα σαφώς θερμότερο σενάριο σε σχέση με το αμερικανικό GEFS, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα υψηλότερες τιμές, όπου ένας παρατεταμένος καύσωνας είναι πιθανός λόγω της αυξημένης διασποράς των δεδομένων.
Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει επίσης μια παροδική κάμψη στις 9-10 Ιουλίου, προτού ξεκινήσει η σταδιακή της άνοδος και σημειωθεί καύσωνας. Από τις 12-13 Ιουλίου και μετά, οι μέγιστες τιμές θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 34-35°C, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία που να παραπέμπουν σε κάποια ακραία κορύφωση.
Στη Λάρισα εντοπίζεται το πιο ξεκάθαρο σήμα στο σύνολο των έξι πόλεων ότι έρχεται καύσωνας. Μετά από μια πρόσκαιρη πτώση κοντά στους 30°C στις 9 Ιουλίου, θα ακολουθήσει ταχεία άνοδος των θερμοκρασιών, οι οποίες θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35°C. Από τις 12 Ιουλίου η προγνωστική αβεβαιότητα μεγαλώνει αισθητά, εντούτοις η τάση για μια παρατεταμένη και αρκετά θερμή περίοδο, που στην ουσία θα είναι ένας καύσωνας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, παραμένει έντονη.
Στην Πάτρα η κατάσταση θα είναι πιο ομαλή. Στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα, οι μέγιστες τιμές θα παραμείνουν κοντά στους 30-31°C, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια βαθμιαία άνοδος προς τους 33-34°C. Η τάση να εκδηλωθεί καύσωνας είναι υπαρκτή, αλλά σαφώς πιο συγκρατημένη συγκριτικά με την Αθήνα και τη Λάρισα.
Το Ηράκλειο θα καταγράψει τη μικρότερη θερμοκρασιακή διακύμανση, με τον υδράργυρο να διατηρείται κυρίως μεταξύ 30 και 33°C, παρουσιάζοντας απλώς μια μικρή άνοδο μετά τις 11-12 Ιουλίου, μακριά από συνθήκες που φέρνει ένας καύσωνας.
Τα δεδομένα για την Καβάλα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI
Στην Καβάλα, ο καιρός θα παρουσιάσει αρχικά πτώση της θερμοκρασίας, με τις μέγιστες τιμές να υποχωρούν κοντά στους 25-26°C γύρω στις 9 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη, με τον υδράργυρο από τις 12 Ιουλίου και μετά να κινείται περίπου στους 29-30°C. Αν και το αμερικανικό μοντέλο εμφανίζεται κατά διαστήματα λίγο θερμότερο, η πόλη θα διατηρηθεί συνολικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις περισσότερο ηπειρωτικές περιοχές, χωρίς προς το παρόν ένδειξη ότι απειλεί καύσωνας. Αναφορικά με τον υετό, παρουσιάζεται σαφές ενδιαφέρον για το επόμενο τριήμερο, με υψηλές πιθανότητες φαινομένων γύρω στις 9 Ιουλίου. Στις επόμενες ημέρες θα παραμείνει ένα υπόβαθρο αστάθειας, αλλά οι ποσότητες είναι μικρές και δεν διακρίνεται οργανωμένη περίοδος αξιόλογων βροχών.
Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από τα ensemble είναι η σταδιακή μετάβαση της χώρας σε σαφώς θερμότερες συνθήκες, καθώς ένας καύσωνας αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του μετά το διάστημα 10-12 Ιουλίου. Η άνοδος αυτή φαίνεται πιθανότερη στη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα είναι ηπιότερη στην Πάτρα και την Καβάλα, και πιο συγκρατημένη στο Ηράκλειο. Λόγω της αυξανόμενης διασποράς των μελών μετά τα μέσα του μήνα, δεν επιτρέπεται ακόμα ασφαλής εκτίμηση για την ένταση μιας ενδεχόμενης θερμής έξαρσης, η οποία ενδέχεται να χαρακτηριστεί ως καύσωνας. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτή η μετατόπιση σημαντικού αριθμού σεναρίων προς υψηλότερες τιμές που αξίζει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις επόμενες ημέρες.


Πηγή: ieidiseis.gr