ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Τα πρώτα 40άρια έρχονται την καλύτερη μέρα: Ανατροπή με τον καύσωνα

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Μετά το σύντομο διάλειμμα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, ο καιρός αλλάζει ξανά, καθώς από την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά, οδηγώντας σε ένα ιδιαίτερα ζεστό Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η σημερινή αστάθεια οφείλεται στη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου από την Κεντρική Ευρώπη, το οποίο προκαλεί τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Ωστόσο, η μεταβολή θα έχει μικρή διάρκεια, καθώς από αύριο το σκηνικό του καιρού θα γίνει και πάλι καθαρά καλοκαιρινό.

Από το πρωί βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, τις Σποράδες και περιοχές της Εύβοιας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται τοπικές μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Η εικόνα αλλάζει από την Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να ακολουθεί ανοδική πορεία και να κορυφώνεται την Κυριακή και τη Δευτέρα. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τοπικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως – σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία – να πρόκειται για ακραίο κύμα καύσωνα.
Σήμερα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 32 και 34 βαθμών στις περισσότερες περιοχές, ενώ στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας θα φτάσουν κατά τόπους ακόμη και τους 37 βαθμούς.
Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών αργά το απόγευμα κυρίως προς τον Κιθαιρώνα και τον Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς, ενώ από την Παρασκευή η ζέστη θα γίνει πιο έντονη.
Στη Θεσσαλονίκη η αστάθεια θα επιμείνει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές, όμως από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα κινηθεί γύρω στους 32 βαθμούς.
Την ίδια ώρα, οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Αιγαίο, με τα μελτέμια να προσφέρουν ανάσες δροσιάς στα νησιά, αλλά παράλληλα να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.
Όπως επισημαίνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέχρι περίπου τις 20 Ιουλίου δεν διαφαίνεται κάποιο ακραίο επεισόδιο καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, παρά την αισθητή άνοδο των επόμενων ημερών.

Πηγή: ieidiseis.gr