Βαθιά θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Απόστολου Δ. Παπαθανασίου, διακεκριμένου νομικού και ιστορικού ερευνητή, ο οποίος άφησε σημαντικό αποτύπωμα τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στην ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας τη βαθιά της οδύνη για την απώλειά του και αποτίοντας φόρο τιμής στην προσωπικότητα και το πολύτιμο έργο του.
Η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΛ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πληροφορούμενο με βαθύτατη θλίψη την απώλεια του Απόστολου Δ. Παπαθανασίου, διακεκριμένου νομικού, ιστορικού ερευνητή και πατέρα του εκλεκτού μέλους του Δ.Σ. μας, Ελένης Παπαθανασίου, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
- Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος.
- Να εξάρει την προσωπικότητα και την ανεκτίμητη προσφορά του Απόστολου Παπαθανασίου, ο οποίος ως μάχιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω αλλά και ως σπουδαίος μελετητής της μεσαιωνικής και βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό και ένα πλούσιο, πρότυπο συγγραφικό έργο.
- Να παραστούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.
- Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό Τύπο.
Λίγα λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του
Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου υπήρξε μια εμβληματική πνευματική και επιστημονική φυσιογνωμία του Βόλου και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Γεννημένος το 1928, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε με υποδειγματικό ήθος τη δικηγορία.
Παράλληλα, αφιέρωσε τη ζωή του στην ιστορική έρευνα, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μελετητές των Μέσων Χρόνων στην περιοχή. Το συγγραφικό του έργο, με κορυφαίες μελέτες για το Πήλιο και τον Άγιο Λαυρέντιο, καθώς και οι πολυάριθμες εισηγήσεις του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, φωτίζουν διαχρονικά την τοπική ιστορία και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ
Χρυσούλα Τσαγανού





