Του Κώστα Κατίκου/capital.gr
Αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 950 ευρώ για το 2027 ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει του πακέτου μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και στήριξης των επιχειρήσεων που πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι για να ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές πληροφορίες, στο τραπέζι των μέτρων που εξετάζει το επιτελείο του Μαξίμου υπάρχει ως ισχυρό ενδεχόμενο η νέα αύξηση να έρθει και νωρίτερα στις αρχές του 2027, για παράδειγμα τον Φεβρουάριο αντί για τον Απρίλιο του 2027 που δίδεται κάθε χρόνο.
Από την αύξηση του μισθού ωφελούνται 500.000 χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι αμοιβές τους αναπροσαρμόζονται αυτόματα με κάθε αύξηση του βασικού μισθού. Η επέκταση του κατώτατου μισθού στο δημόσιο που ισχύει από το 2025, δεν σημαίνει μόνον ότι οι κατώτατες αποδοχές των νεοδιόριστων υπαλλήλων (ΥΕ κατηγορίας) είναι όσο και ο κατώτατος μισθός, αλλά κυρίως ότι κάθε φορά που αυξάνεται ο κατώτατος αυξάνονται αυτόματα με το ίδιο ποσό οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των δημοσίων λειτουργών.
Το βέβαιο είναι πως ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση το 2023 για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, θα ξεπεραστεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ήδη προ διμήνου από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ ότι με την αύξηση για το 2027 θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. Οπως τόνισε, “ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν ήρθαμε στα πράγματα, σήμερα είναι 920 ευρώ και σας εγγυώμαι ότι θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ το 2027”.
2 + 1 σενάρια
Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι δυο αλλά υπάρχει και το σενάριο – έκπληξη.
Το πρώτο είναι το συντηρητικό με το οποίο η αύξηση μπορεί να είναι της τάξης των 50 ευρώ (αντί των 40 ευρώ που δόθηκε φέτος) και να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός στα 970 ευρώ, (από τα 920 ευρώ που είναι τώρα).
Το δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 60-70 ευρώ και να φτάσει ο κατώτατος στα 980-990 ευρώ.
Το σενάριο – έκπληξη που θα εξαρτηθεί πρώτον από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση και δεύτερον από τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είναι να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός στα 1.000 ευρώ. Το δεύτερο και τρίτο σενάριο υπηρετεί καλύτερα την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων που πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος όπως φαίνεται θα συνεχίσει να είναι πάνω από 4% και τους επόμενους μήνες.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει όλες τις αμοιβές στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ και με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατ΄αναλογία περίπου 3% με 3,5% και θα φτάσει στα 1.550 ευρώ.
Ενας ακόμη λόγος που “συνηγορεί” υπέρ μιας σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2027 είναι ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που ο μισθός αυξάνεται με απόφαση της κυβέρνησης.
Από το 2028 και εφεξής θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός που θα βγάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού κάθε χρόνο μετρώντας τον πληθωρισμό για τα φτωχότερα νοικοκυριά, την αγοραστική δύναμη των μισθωτών, την πορεία της οικονομίας, και την παραγωγικότητα της εργασίας.
Πηγή: capital.gr





