ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

«Τεύκρος»: Το σύστημα που κατέρριψε το drone στις φυλακές Λάρισας

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Τεύκρος» ήταν αυτό που ενεργοποιήθηκε στις φυλακές Λάρισας και συνέβαλε στην εξουδετέρωση του drone με το οποίο άγνωστοι επιχείρησαν να μεταφέρουν απαγορευμένα αντικείμενα στο εσωτερικό του σωφρονιστικού καταστήματος.
Η επιτυχής ενεργοποίησή του αποτελεί, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ένα ακόμη παράδειγμα αξιοποίησης τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση νέων απειλών ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ έχει ήδη διαθέσει συστήματα anti-drone «Τεύκρος» για την ενίσχυση της ασφάλειας των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Ένα από αυτά τέθηκε σε λειτουργία την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις φυλακές Λάρισας, όταν εντοπίστηκε drone που επιχειρούσε να προσεγγίσει τον χώρο μεταφέροντας απαγορευμένα αντικείμενα.
► Drone με «φορτίο» 12 κινητά και 20 SIM πάνω από τις φυλακές Λάρισας – Το κατέρριψαν με anti-drone (Εικόνες)
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξουδετερώθηκε πριν καταφέρει να ολοκληρώσει την αποστολή του, με τις Αρχές να κατάσχουν το φορτίο που μετέφερε.
Έρχονται 25 «Τεύκρος ΙΙ»
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΓΕΕΘΑ, η μέχρι σήμερα επιχειρησιακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων συστημάτων επιβεβαιώνει ότι η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται από το ΚΕΤΑΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.
Μετά τα θετικά αποτελέσματα, η συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων επεκτείνεται.
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον 25 συστήματα anti-drone νέας γενιάς «Τεύκρος ΙΙ», τα οποία θα διατεθούν από το ΓΕΕΘΑ και το ΚΕΤΑΚ.
Τα νέα, πιο εξελιγμένα συστήματα θα τοποθετηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας τους απέναντι σε απόπειρες μεταφοράς κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών ή άλλων απαγορευμένων αντικειμένων με drones.

Πηγή: ieidiseis.gr