ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Θρίλερ με τον Ισπανό στο Ιόνιο: «Τι έκανε η μητέρα μου τρεις ημέρες μόνη;»

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Νέα διάσταση στο θρίλερ της εξαφάνισης του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα δίνει ο γιος του, Σέρχιο, μιλώντας για πρώτη φορά αναλυτικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μητέρα του μετά τις τρεις ημέρες που πέρασε ολομόναχη πάνω στο καταμαράν, μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Ο 66χρονος εξακολουθεί να αγνοείται μετά την πτώση του στη θάλασσα στις 18 Αυγούστου, ενώ το σκάφος του ζευγαριού, «Theorema», συνέχισε χωρίς εκείνον το ταξίδι προς την Ελλάδα.

Η σύζυγός του ήταν η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης και παρέμεινε μόνη στη θάλασσα για περίπου τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Οι ώρες αυτές είναι κρίσιμες για να διελευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξε στη θάλασσα ο επιχειρηματίας.
Για τον γιο της, όμως, προκαλούν πάνω απ’ όλα αγωνία για το τι βίωσε η ίδια. «Με ανησυχεί» το διάστημα που πέρασε μόνη, λέει ο Σέρχιο στην EL PAÍS.
«Η εξαφάνιση του συζύγου της, του πατέρα μας, και το να βρίσκεται τρεις ημέρες μόνη: τι να έκανε, τι να σκεφτόταν…», ανέφερε.
Η 67χρονη έχει πλέον επιστρέψει στην Ισπανία, όμως, σύμφωνα με τον γιο της, βρίσκεται σε εξαιρετικά επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση. Ο Σέρχιο χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να την πείσει να φύγει από την Ελλάδα και να επιστρέψει στη Μαδρίτη.
Η ίδια, όπως περιγράφει, δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σκάφος.
«Ήθελε να κρατηθεί από το σκάφος, να μείνει εκεί μέχρι να βρεθεί ο μπαμπάς… Δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει», λέει.
Μετά την επιστροφή της στη Μαδρίτη, η 67χρονη έμεινε με την αδελφή της, με την οποία διατηρεί πολύ στενή σχέση, ενώ χρειάστηκε να απευθυνθεί στα Επείγοντα για να λάβει φροντίδα, έπειτα από σύσταση ψυχολόγου που την είχε δει στην Ελλάδα.
Η οικογένεια δεν επιθυμεί προς το παρόν να επιστρέψει στο σπίτι της στο Μπούργος. Ούτε η ίδια θέλει να γυρίσει εκεί.
Τι συνέβη το πρωί της 18ης Αυγούστου
Το ταξίδι είχε ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα. Στις 17 Αυγούστου, ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα και η σύζυγός του αναχώρησαν από τις Συρακούσες της Σικελίας με προορισμό την Πύλο.
Δεν ήταν άπειροι στη συγκεκριμένη διαδρομή. Σύμφωνα με την οικογένεια, πραγματοποιούσαν ταξίδια προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο 66χρονος διέθετε πολυετή εμπειρία στη θάλασσα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, ταξίδευαν με καινούργιο και πολύ μεγαλύτερο σκάφος.
Το πρωί της 18ης Αυγούστου, σύμφωνα με την περιγραφή της συζύγου του, ο επιχειρηματίας είχε ψαρέψει έναν τόνο και βρισκόταν στο κατάστρωμα για να τον καθαρίσει. Φέρεται να γλίστρησε πάνω στο αίμα του ψαριού και να έπεσε στη θάλασσα.
Η γυναίκα άκουσε τον σύζυγό της να της φωνάζει να σταματήσει το σκάφος. Σε κατάσταση πανικού, όμως, δεν κατάφερε να το ακινητοποιήσει εγκαίρως.
Το «Theorema» συνέχισε να κινείται και ο 66χρονος χάθηκε από το οπτικό της πεδίο.
Σύμφωνα με τον γιο της, το σκάφος ήταν «πολύ μεγαλύτερο, πιο δύσκολο στον χειρισμό». Ο πατέρας του, όπως λέει, ήταν έμπειρος στη ναυσιπλοΐα και θα μπορούσε να το χειριστεί χωρίς δυσκολία.
«Ίσως να μην ήταν καλό που δεν το είχαν για πολύ καιρό. Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί τέλεια, επειδή είναι έμπειρος ναυτικός, αλλά ίσως η μητέρα μου όχι», αναφέρει.
Η οικογένεια έχει εξηγήσει ότι η 67χρονη διέθετε άδεια χειρισμού.
Οι τρεις ημέρες της γυναίκας του στη θάλασσα
Η γυναίκα παρέμεινε μόνη στο καταμαράν και οι Αρχές ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση στις 21 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά την πτώση του 66χρονου.
Σύμφωνα με την οικογένεια, δεν υπήρχε σήμα και η γυναίκα δεν κατάφερε άμεσα να ζητήσει βοήθεια.
Ακόμη ένα από τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις είναι η πορεία που ακολούθησε το «Theorema» όσο ήταν μόνη της.
Όπως έχει επισημανθεί από απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού, εφόσον το σκάφος παρέμεινε πράγματι ακυβέρνητο επί τρεις ημέρες, πρέπει να συνεκτιμηθεί η επίδραση των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων στην κατεύθυνση που ακολούθησε.
Ερωτήματα έχουν διατυπωθεί επίσης για τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας και ασφαλείας. Στο σκάφος φέρεται να υπήρχε ασύρματος VHF, ενώ εξετάζεται εάν και πότε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αντίστοιχα, ενδιαφέρον παρουσιάζει τι συνέβη με τα σωσίβια και τις ναυτικές φωτοβολίδες που διέθετε το καταμαράν.
Στα στοιχεία που έχουν προκαλέσει ερωτήματα προστίθεται και ένα σημείωμα που, σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Mega, φέρεται να εντοπίστηκε μέσα στο σκάφος. Το σημείωμα έγραφε, «Όλα καλά».
Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται, η οικογένεια του 66χρονου απευθύνει έκκληση να διατεθούν περισσότερα μέσα για τον εντοπισμό του.
Ο Σέρχιο δηλώνει ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι πλέον η επιχείρηση, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει την ελπίδα.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει, η οικογένεια ενημερώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέσσερις έρευνες μέσα σε μία ημέρα και ότι θα λαμβάνει ενημέρωση ανά 12 ώρες.
«Θέλουμε να τον ψάξουν. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά έχουμε ελπίδες», λέει.
Ο ίδιος ταξίδεψε στην Πύλο μετά την εξαφάνιση του πατέρα του. Ένας από τους αδελφούς του εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, ενώ ο Σέρχιο επέστρεψε στην Ισπανία για να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του.
«Όταν έφτασα στο σκάφος στην Πύλο… έβλεπα τη θάλασσα και… Ήταν πολύ δύσκολο. Έκανα διάφορες σκέψεις βλέποντας το σκάφος και τα πράγματά του».

Πηγή: ieidiseis.gr