Δύσκολο αναμένεται το Σάββατο για αρκετές περιοχές της χώρας, με θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας και πολύ υψηλό έως ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, οι ισχυρότεροι άνεμοι θα εντοπίζονται στο Αιγαίο, όπου οι βοριάδες θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Ιδιαίτερα στο Καρπάθιο δεν αποκλείονται ριπές ακόμη και 9 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ, ενώ ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα είναι γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις θα εμφανιστούν στα βόρεια, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως στη Μακεδονία.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή αλλά αισθητή πτώση. Το μεσημέρι θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές από 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά θα φτάσει τοπικά τους 38 βαθμούς.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με βόρειους ανέμους έως 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 24 έως 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές από το απόγευμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 31 βαθμούς.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς. Οι επόμενες ώρες είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να ευνοήσουν τόσο την εκδήλωση όσο και την ταχεία εξάπλωση μιας φωτιάς.
Στον σημερινό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, σε βαθύ κόκκινο βρίσκονται η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ σε πορτοκαλί επίπεδο είναι, μεταξύ άλλων, η Αττική, η Εύβοια, τμήματα της Αργολίδας και της Λακωνίας, καθώς και μεγάλο μέρος του Αιγαίου.
Παρά την ένταση των ανέμων, σύμφωνα με την πρόγνωση δεν φαίνεται προς το παρόν να προκύπτουν γενικευμένα προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις.
Από την Κυριακή η εικόνα αρχίζει σταδιακά να βελτιώνεται. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν έως τα 7 μποφόρ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση, με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχετικά υψηλή, χωρίς όμως συνθήκες καύσωνα. Θα κινείται περίπου στους 35 με 36 βαθμούς και τοπικά στη δυτική Ελλάδα θα φτάνει τους 37, ενώ δεν αποκλείονται μπόρες στα ορεινά.
Η νέα εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν αναμένεται να φέρει ιδιαίτερες καιρικές ακρότητες, με το πιο δύσκολο διάστημα να εντοπίζεται στο σημερινό Σάββατο και στις αμέσως επόμενες ώρες.
Πηγή: ieidiseis.gr





