Σύμφωνα με τη νεότερη πρόγνωση Μαρουσάκη, το καιρικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία τις επόμενες ώρες. Αν και η σημερινή ημέρα θα είναι η πιο ζεστή της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τοπικά στους 37 βαθμούς Κελσίου, η συνέχεια επιφυλάσσει ένα διπλό «χτύπημα» με ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια στα ηπειρωτικά, τα οποία θα δώσουν άμεσα τη σκυτάλη σε θυελλώδη μελτέμια.
Τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν μέσα στη νύχτα, ενώ την Πέμπτη θα γενικευτούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής επικράτειας. Η συγκεκριμένη αστάθεια αναμένεται να αποκλιμακωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, δίνοντας τη σκυτάλη σε ενισχυμένους βοριάδες.
Αν και στο ξεκίνημα της ημέρας επικρατεί ηλιοφάνεια σχεδόν πανελλαδικά, το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας στα κεντρικά και βόρεια, καθώς επίσης και στις ορεινές ζώνες της Πελοποννήσου, προκαλώντας μπόρες και κατά τόπους καταιγίδες. Η διάρκεια των φαινομένων θα είναι αξιοσημείωτη, εστιάζοντας κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το βόρειο-βορειοδυτικό Αιγαίο, με δραστηριότητα ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.
Στο πεδίο των ανέμων, στο Αιγαίο πνέουν άνεμοι μέτριας έντασης, στα 5 με 6 μποφόρ, με εξαίρεση τη νότια Κρήτη όπου οι βοριάδες αγγίζουν τα 7 μποφόρ. Αντιθέτως, στο Ιόνιο η ένταση παραμένει ασθενής έως μέτρια. Η εικόνα αυτή αλλάζει δραστικά από την Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς τα μελτέμια θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο, περιορίζοντας παράλληλα τη βροχόπτωση αποκλειστικά στα υψηλότερα ορεινά συγκροτήματα.
Στην Αττική, οι συνθήκες παραμένουν καθαρά καλοκαιρινές χωρίς να διαφαίνεται επίδραση από το τρέχον κύμα αστάθειας. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού στον νομό θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, οπότε και οι βοριάδες θα προσεγγίσουν τοπικά τα 7 μποφόρ.
Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη απαιτείται αυξημένη προσοχή. Παρά το αίθριο ξεκίνημα, προς το τέλος του απογεύματος θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες πιθανότατα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καιρός θα παρουσιάσει αστάθεια τόσο σε τμήματα του νομού που βρέχονται από τον Θερμαϊκό όσο και στην περιοχή της Χαλκιδικής. Η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει σήμερα τους 34 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας πτώση από αύριο.
Πρόγνωση Μαρουσάκη: Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Την Πέμπτη η αστάθεια θα κορυφωθεί, με τα φαινόμενα να ξεκινούν γύρω στο μεσημέρι και να απλώνονται προοδευτικά ανατολικότερα και νοτιότερα. Δεν αποκλείεται οι καταιγίδες να παρουσιάσουν κατά τόπους έντονο χαρακτήρα.
Από την Παρασκευή το σύστημα απομακρύνεται οριστικά προς τα ορεινά, με τα ισχυρά μελτέμια να κυριαρχούν στο Αιγαίο, εκτοξεύοντας παράλληλα τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών μέχρι και την Κυριακή. Από τη Δευτέρα, οι άνεμοι θα καταλαγιάσουν σταδιακά και ένα νέο θερμό κύμα αναμένεται να επαναφέρει τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαιώνοντας πως ο καλοκαιρινός ρυθμός θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: ieidiseis.gr





