ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Επέλεξε να υποσχεθεί ψίχουλα στους πολίτες όμως αξίζουν μια καλύτερη ζωή

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Με τη δική της ατζέντα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών επιχειρεί να απαντήσει στις κυβερνητικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ), θέτοντας στο επίκεντρο τους μισθούς, το κόστος των βασικών αγαθών, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις ανάγκες των συνταξιούχων.
Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιμέρους παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δέχονται καθημερινά τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει μια σειρά προτάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά.

Στο μέτωπο των μισθών, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 1.000 ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2028. Παράλληλα, προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από την 1η Απριλίου 2027, ενώ επιδιώκει ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ έως το 2030.
Η ΕΛ.ΑΣ. αντιτείνει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα πρέπει να αποτελεί «ταβάνι» για τις αμοιβές των εργαζομένων. Προτείνει, αντίθετα, ο στόχος των 1.000 ευρώ να επιτευχθεί ήδη μέσα στο 2027 και ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να διαμορφωθεί στα 1.800 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Παράλληλα, ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας.
Όπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ., ζητούμενο είναι «καλύτερες αμοιβές, ισχυρότερες συλλογικές συμβάσεις και περισσότερη δύναμη στον εργαζόμενο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«ΜΙΣΘΟΙ
Ο κατώτατος ως ταβάνι ή καλύτερες αμοιβές για όλους τους εργαζόμενους;
– ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κατώτατος μισθός 1.000€ έως τον Ιανουάριο του 2028. Μείωση 0,5 ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από 1.4.2027. Μέσος μισθός πάνω από 1.800€ έως το 2030
– ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛ.Α.Σ.

Κατώτατος μισθός 1.000€ μέσα στο 2027 και μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης 1.800€ στο τέλος της τετραετίας. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας.

Στόχος της ΕΛ.Α.Σ. είναι καλύτερες αμοιβές, ισχυρότερες συλλογικές συμβάσεις και περισσότερη δύναμη στον εργαζόμενο.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Παρακολουθούμε τις τιμές ή παρεμβαίνουμε για να τις συγκρατήσουμε;
– ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δεν προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής και στα βρεφικά είδη. Δεν προβλέπονται έλεγχοι απέναντι στα καρτέλ.
– ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛ.Α.Σ.

ΦΠΑ 6% στα βασικά είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής και στα βρεφικά είδη, με εκτιμώμενο όφελος άνω των 600€ τον χρόνο για κάθε νοικοκυριό. Λειτουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου Καταγραφής Τιμών «Από το Χωράφι στο Ράφι». Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους ανά κρίκο της αλυσίδας. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ουσιαστικοί έλεγχοι απέναντι στα καρτέλ και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές.

Η ακρίβεια απαιτεί έλεγχο της αγοράς και παρέμβαση στις τιμές.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Μια φοροελάφρυνση ή πραγματικό δικαίωμα να μείνεις στον τόπο σου;
– ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από το 2027, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και μείωση τεκμηρίων κατά 50% σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους – 2.200 στη Δυτική Μακεδονία.
– ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛ.Α.Σ.

Εθνικό Πρόγραμμα «Δικαίωμα να μείνεις στον τόπο σου» για κατοίκους οικισμών έως 1.000 κατοίκους.

Ψηφιακή κάρτα ενίσχυσης για το πρόσθετο κόστος ζωής σε μετακινήσεις, καύσιμα, θέρμανση, ενέργεια και βασικά αγαθά, με αυξημένη στήριξη ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.Εγγυημένη πρόσβαση σε υγεία, φάρμακα, συγκοινωνίες και βασικές υπηρεσίες, καθώς και στήριξη στέγασης για δημόσιους λειτουργούς.

Περιφερειακή σύγκλιση σημαίνει να μπορείς να ζήσεις, να δουλέψεις και να μεγαλώσεις την οικογένειά σου στον τόπο σου.
-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Μείωση στη χονδρική ή πραγματική μείωση στον λογαριασμό;
– ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από 1/1/2027, μείωση 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ. Σταδιακή μείωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% έως το 2029.
– ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛ.Α.Σ.

Ελάχιστη Εγγυημένη Ποσότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας για κάθε νοικοκυριό, σε σταθερή και προσιτή τιμή, με στόχο μείωση 30% στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω και μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ.

Ενίσχυση του δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ για συγκράτηση των τιμών και προστασία των νοικοκυριών.

Η ενεργειακή πολιτική δεν κρίνεται στα χρηματιστήρια. Κρίνεται στον λογαριασμό που φτάνει στο σπίτι.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

27 λεπτά τη μέρα ή πραγματική στήριξη;
– ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αύξηση επιδόματος από 300€ σε 400€ τον χρόνο ενώ ισχύουν ηλικιακά, εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Η πραγματική ενίσχυση: 100€ τον χρόνο — 27 λεπτά την ημέρα.
– ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛ.Α.Σ.

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, με όφελος 360–720€ ετησίως. Εθνικό Σύστημα Φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Ειδική ενίσχυση για οικογένειες που φροντίζουν ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άνοια.

Η στήριξη των συνταξιούχων είναι φάρμακα, φροντίδα και αξιοπρέπεια κάθε μέρα».

Πηγή: ieidiseis.gr