Ένα ευρύτατο πακέτο μέτρων, ύψους 2,2 δισ. το 2027, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απουσία σχεδιασμού ή μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας που αποτελεί τη βασική εστία της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η έλλειψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υπέρογκων ενοικίων αλλά και η παντελής ύπαρξη οποιασδήποτε κυβερνητικής πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δράσης των τραπεζικών καρτέλ.
Στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ήταν εμφανής η επιδίωξή του να επαναπροσεγγίσει, μεταξύ άλλων, και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, που από τις Ευρωεκλογές και μετά έχουν απομακρυνθεί, με αναφορές στα εθνικά θέματα, τη μετανάστευση κ.ά. Επίσης, ο πρωθυπουργός έδωσε ένα σαφές δείγμα των διλημμάτων με τα οποία θα πορευτεί προς τις κάλπες η ΝΔ, προσδοκώντας μία τρίτη αυτοδύναμη τετραετία αλλά και της κριτικής που θα ασκεί προς την αντιπολίτευση.
Κυρίαρχο δίλημμα ήταν το “ελπίδα ή περιπέτεια”, με τον πρωθυπουργό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ψήφο διαμαρτυρίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα. “Φωτογράφησε” μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει τον Αλ. Τσίπρα, μνημονεύοντας τη φράση γνωστού τραγουδιού “ωραία που τα λες, αλλά έλα που σε ξέρω”, ενώ κάλεσε τους πολίτες να διερωτηθούν ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική της τροχιά, υπηρετώντας τα εθνικά δίκαια και θωρακίζοντας την ασφάλειά της εν μέσω διεθνών κυματισμών.
► Στα 1.000 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2028 – Ποιοι θα φτάσουν τα 1.300 ευρώ
Κεντρικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η λέξη “ορίζοντας” και η διαρκής υπογράμμιση εκ μέρους του ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε έχει διάρκεια, στόχους και ορόσημα, είναι αξιόπιστο και σαφές και αναφέρθηκε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
«Διαμορφώνει τη μόνη διέξοδο σε ένα εσωτερικό σκηνικό σύγχυσης από κόμματα και κομματίδια που αδυνατούν να αντιταχθούν πειστικά στις κυβερνητικές δράσεις, αναμασώντας μόνο έωλα συνθήματα», είπε.
eurokinissi
Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «το μέρισμα ανάπτυξης διαχέεται σε όλους» αλλά και ότι η κυβερνητική παράταξη έχει ήδη έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών για την επόμενη τετραετία.
► Επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους – Πόσα τα καθαρά
Όπως είχε γράψει το iEeidiseis.gr, τα μέτρα που εξήγγειλε, θα εφαρμόζονται σταδιακά μέχρι την επόμενη άνοιξη, ενώ έδωσε και τον οδικό χάρτη των μέτρων που θα εφαρμόσει η ΝΔ, αν κερδίσει τρίτη τετραετία.
ΔΕΘ: Ο κατάλογος των 30 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης
Μείωση τεκμηρίων για συνεπείς, με απαλλαγή από προσαυξήσεις βάσει κύκλου εργασιών και μισθοδοσίας προσωπικού -Ισχύει από 2026 (δηλώσεις 2027)
Μείωση τεκμηρίων κατά 50% για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (2.200 στη Δυτ. Μακεδονία)
Παράδειγμα: επιχείρηση εστίασης 15 ετών με 5 εργαζόμενους και 105.000 ευρώ μισθοδοσία Κέρδος 2.534 ευρώ/έτος
Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% (από 55% σήμερα) (Φορολογικό έτος 2027)
Ετήσια μείωση προκαταβολής φόρου κατά 5% (φορολογικό έτος 2028) μέχρι να φτάσει στο 50% (από 80% σήμερα)
Μεταφορά 1,5 δισ. ευρώ από ΤΑΑ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις:1,1 δις ευρώ δανειοδοτικό, 400 εκ. ευρώ εγγυοδοτικό
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος στην Περιφέρεια (Φορολογικό έτος 2026)
Μείωση 50% σε Αττική το 2028 και κατάργηση το 2029
Παράδειγμα: επιχείρηση λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη πλήρωνε 1.600€, από το 2027 πληρώνει 0 ευρώ.
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Αύξηση σε 400 ευρώ (+100€) καθαρά από Νοέμβριο 2026 της μόνιμης ετήσιας ενίσχυσης. Διεύρυνση περιμέτρου – δικαιούχοι όλοι άνω των 65 ετών
Αύξηση κατώτατου μισθού σε 1.000 ευρώ (1.300€ με τριετίες) μέχρι τον Ιανουάριο 2028
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά ακόμη 0,5 μονάδες από Απρίλιο 2027 (μαζί με την αύξηση του κατώτατου). Παραδείγματα: νέος με βασικό, όφελος 414 ευρώ το 2027 και 1.040 ευρώ το 2028. Υπάλληλος με 3 τριετίες με 959€ καθαρά, θα δει αύξηση 1.055 ευρώ το 2028.
Επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ (μικτά) από Δεκέμβριο 2027
Νέες αυξήσεις μισθών 80 ευρώ/μήνα (μικτά) έως Ιανουάριο 2028 λόγω αύξησης κατώτατου. Παράδειγμα: Υπάλληλος 40 ετών, με 2 παιδιά και καθαρό μισθό 1.447 ευρώ θα δει αύξηση 562 ευρώ καθαρά το 2027 και επιπλέον 402€ το 2028: σύνολο 964 ευρώ.
Μηδενισμός συντελεστή φόρου εισοδήματος ως 20.000 ευρώ για επαγγελματίες αγρότες από φορολ. έτος 2026. Το ελάχιστο αφορολόγητο αυξάνεται κατά 13.571 ευρώ, στα 22.204 ευρώ
Παραδείγματα: αγρότης με έσοδα 20.000 ευρώ πλήρωνε: 1.183 ευρώ – τώρα θα πληρώνει 0 ευρώ, αγρότης με έσοδα 30.000 ευρώ πλήρωνε: 5.083 ευρώ – τώρα θα πληρώνει 2.183 ευρώ.
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Δημιουργία «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά» (για νεογέννητα ως 2 ετών): Το κράτος θα καταθέτει το ποσό που θα καταθέτουν και οι γονείς ως 1.200 ευρώ ετησίως – όριο που αυξάνεται 10% ανά 5ετία. Στα 18 έτη ο κουμπαράς θα ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Μηδενισμός φόρου εισοδήματος ως τα 20.000 ευρώ (από φορολογικό έτος 2027). Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 11.000 ευρώ, στα 25.364 ευρώ .Παράδειγμα: τρίτεκνος με 20.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο 620 ευρώ – θα πληρώνει 0 ευρώ
Αύξηση επιδόματος γέννησης 1.000 ευρώ/ανά επιπλέον τέκνο: Ισχύει για γεννήσεις μετά τον Ιανουάριο 2026. Για 4ο παιδί από 3.500 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Για 5ο παιδί από 3.500 ευρώ στα 5.500 ευρώ κοκ
Τιμαριθμοποίηση (από 2027) των αναπηρικών επιδομάτων: Αφορά 218.000 πολίτες με μέσο ετήσιο όφελος 220 ευρώ
Πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αύξηση φόρου μεταβίβασης από 3% σε 15% για αγορά κατοικίας από πολίτες εκτός Ε.Ε. (πχ Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ)
Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς ως 2.000 κατοίκους (από 1.500) και ως 2.200 (από 1.700) στη Δυτική Μακεδονία από το 2027
Μείωση χονδρικής τιμής ρεύματος κατά 30% σταδιακά από 2027 ως 2029. Από Ιανουάριο 2027 μείωση 50% σε χρεώσεις ΥΚΩ σε οικιακούς λογαριασμούς
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κυριότερων μέτρων από Σεπτέμβριο 2026 μέχρι Δεκέμβριο 2027:
25 Σεπτεμβρίου 2026: Καταβολή διπλού ενοικίου σε ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το φορολογικό έτος 2024 αναδρομικά
1η Νοεμβρίου 2026: Έναρξη επιστροφής ΕΦΚ αγροτών στην αντλία με νέο σύστημα
30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή επιστροφής ενοικίου (και διπλού ενοικίου για ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς) για το φορολογικό έτος 2025
30 Νοεμβρίου 2026: Καταβολή επιδόματος (400 ευρώ) σε όλους τους συνταξιούχους άνω των 65, ΑΜΕΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες
Τέλη Δεκεμβρίου 2026: Καταβολή αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου βάση πληθωρισμού και ΑΕΠ χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς
1η Ιανουαρίου 2027: Μηδενισμός συντελεστή φορολόγησης τριτέκνων έως τα 20.000
1η Ιανουαρίου 2027: Τιμαριθμοποίηση αναπηρικών επιδομάτων
1η Ιανουαρίου 2027: Μείωση χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις οικιακές παροχές από 6,9 €/Mwh σε 3,45 €/Mwh
Ιανουάριος 2027: Έναρξη του «Κουμπαρά για τη Νέα Γενιά» (του ειδικού επενδυτικού λογαριασμού για βρέφη έως 2 ετών)
Ιανουάριος 2027: Έναρξη προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙΙ»
Μέσα Μαρτίου-βεβαίωση ΕΝΦΙΑ: Κατάργηση από το 2027 του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους (2.200 κατοίκους σε Δυτική Μακεδονία)
1η Απριλίου 2027: Αύξηση κατώτατου μισθού και αντίστοιχη οριζόντια αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, συμπαρασύρονται τριετίες και επιδόματα
1η Απριλίου 2027: Μείωση 0,5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
► Ανακοινώθηκε «Σπίτι μου 3»: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους οικισμούς
Μέσα Μαρτίου – Μέσα Ιουλίου 2027, περίοδος φορολογικών δηλώσεων, μειώσεις φόρων ύψους 884 εκατ. ευρώ:
Μείωση φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (βάσει της μείωσης που έγινε το φορολογικό έτος 2026) ύψους 402 εκατ. ευρώ.
Μείωση Τεκμηρίων Ελευθέρων Επαγγελματιών: Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις βάσει κύκλου εργασιών και μισθοδοσίας προσωπικού, κατά τον υπολογισμό ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, για συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον επέκταση μείωσης 50% σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και ειδικές πρόνοιες για ταξί ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας με κόστος 170 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στην Ελληνική Περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη με κόστος 82 εκατ. ευρώ.
Μείωση του φόρου εισοδήματος ακινήτων με εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή 25% (βάσει της μείωσης που έγινε το φορολογικό έτος 2026) με κόστος 90 εκατ. ευρώ.
Απαλλαγή φόρου εισοδήματος από ιδρύματα και κληροδοτήματα (από τη μεταρρύθμιση που έγινε από το φορολογικό έτος 2026) με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
Μείωση συντελεστή φορολόγησης κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο 0% έως τα 20.000 με κόστος 87 εκατ. ευρώ.
Για τον καθορισμό εξαρτώμενου τέκνου στη φορολογία εισοδήματος, δεν θα συνυπολογίζονται στα 3.000 ευρώ, εισοδήματα από συντάξεις θανάτου που λαμβάνει το τέκνο με κόστος 10 εκατ. ευρώ.
30 Νοεμβρίου 2027: Εκ νέου καταβολή επιστροφής ενοικίου (και διπλού ενοικίου για ιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς) για το φορολογικό έτος 2026
30 Νοεμβρίου 2027: Καταβολή επιδόματος (400 ευρώ) σε συνταξιούχους, ΑΜΕΑ και ανασφάλιστες υπερήλικες
Τέλη Δεκεμβρίου 2027: Καταβολή αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου βάση πληθωρισμού και ΑΕΠ χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς
Δεκέμβριος 2027: Πρώτη καταβολή μόνιμου επιδόματος Χριστουγέννων 500 ευρώ (μικτά) στους δημοσίους υπαλλήλους από τον Δεκέμβριο του 2027 (που θα υπολογίζεται στη σύνταξή τους).
Επτά δεσμεύσεις έως το 2030
Η ανεργία να βρεθεί κάτω από το 6%,
Η οικονομία να έχει ετησίως ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% και διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,
Ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.800€,
Ο βασικός να αυξάνεται σταθερά, ξεκινώντας από τα 1.000€ το 2028. Σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει τριψήφιος μισθός για πλήρη απασχόληση στη χώρα,
Οι επενδύσεις από τα 46 δισ. να ξεπεράσουν στα 65 δισ., καλύπτοντας το 20% του ΑΕΠ και μειώνοντας το διαχρονικό χάσμα με την Ευρώπη,
Το χρέος να αποκλιμακώνεται ραγδαία -κάτω από 120% το 2029 και κάτω από 110% το 2030,
Το ελληνικό αξιόχρεο να κατακτά την ανώτερη ενδιάμεση βαθμίδα «Α». Εξελίξεις που σημαίνουν ευνοϊκότερο δανεισμό για κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες και μεγαλύτερη δημοσιονομική ευχέρεια.
Πηγή: ieidiseis.gr





