ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Παπαδημητρίου: «Στόχος να βγαίνουν καλύτεροι οι άνθρωποι που μπήκαν στη φυλακή»

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας παρουσίασε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για σωφρονιστικά καταστήματα, Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου και κοινωνική επανένταξη

Δημοσίευση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ / THENEWSPAPER.GR

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Στη διακρατική συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο PERSPEKTIVE, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2026, στις Φυλακές Λάρισας, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έπειτα από πρόσκληση του ΣΘΕΒ.

Το πρόγραμμα PERSPEKTIVE, στο πλαίσιο του ERASMUS+, εστιάζει στην επαγγελματική κατάρτιση, την εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακιζομένων, με τη διακρατική συνάντηση να αποτελεί πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.

Κατά την ομιλία της, η κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον συγκεκριμένο τομέα, επισημαίνοντας ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει επιδιώξει ενεργό ρόλο σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη των σωφρονιστικών καταστημάτων της Θεσσαλίας, στην αναβάθμιση του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, αλλά και στη λειτουργία του Παραρτήματος του νομικού προσώπου «Επάνοδος» στον Βόλο.

90.000 ευρώ για οδοντιατρικό εξοπλισμό στις φυλακές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης, μέσω προγραμματικής σύμβασης που εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή, η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 90.000 ευρώ την αναβάθμιση του οδοντιατρικού εξοπλισμού στα σωφρονιστικά καταστήματα της Θεσσαλίας.

Στόχος της παρέμβασης είναι η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων και η ενίσχυση των συνθηκών δημόσιας υγείας εντός των καταστημάτων κράτησης.

285.000 ευρώ για το Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία είχε το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, το μοναδικό στη χώρα που λειτουργεί αποκλειστικά για αγόρια ηλικίας 8 έως 18 ετών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου, χρηματοδότησε με 285.000 ευρώ την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος.

Το έργο αφορά οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις, ανακαίνιση του ισογείου, του χώρου ψυχαγωγίας, των λουτρών και άλλων χώρων του κτιρίου.

Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και των συνθηκών διαβίωσης τόσο των φιλοξενούμενων ανηλίκων όσο και των εργαζομένων.

Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο χαρακτήρας του Ιδρύματος συνδέει τον κοινωνικό έλεγχο με τη διαπαιδαγώγηση, επιχειρώντας να συνδυάσει παιδαγωγικά στοιχεία με τις απαιτήσεις του δικαίου των ανηλίκων.

Στήριξη και στην «Επάνοδο» στον Βόλο

Αναφορά έγινε και στη στήριξη του Παραρτήματος της «Επανόδου» στον Βόλο, του επίσημου φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας της χώρας.

Η Περιφέρεια έχει διαθέσει κτιριακή εγκατάσταση, την οποία ανακαίνισε και διαμόρφωσε κατάλληλα, ενώ καλύπτει και δαπάνες κοινής ωφελείας για τη σταθερή λειτουργία της δομής.

Η «Επάνοδος» έχει ως βασική αποστολή την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, την οικονομική στήριξη και την προετοιμασία για την κοινωνική επανένταξη κρατουμένων και αποφυλακιζομένων.

Παράλληλα, η Περιφέρεια υποστηρίζει δράσεις ενημέρωσης, εξωστρέφειας και δικτύωσης με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς.

«Να βγουν καλύτεροι από τη φυλακή»

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε τη θέση που, όπως ανέφερε, έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Η κοινωνία και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε οι άνθρωποι που μπήκαν φυλακή, για οποιονδήποτε λόγο, να βγουν καλύτεροι».

Με αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να λειτουργεί υποστηρικτικά προς την κεντρική διοίκηση, συμβάλλοντας στη διαρκή βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στην εκπαίδευση και στην ουσιαστική κοινωνική επανένταξη.