Νέα άνοδος στην τιμή της φέτας θεωρείται πιθανή το επόμενο διάστημα, καθώς η περιορισμένη παραγωγή πρόβειου γάλακτος συναντά την αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Υπό αυτές τις συνθήκες, η φέτα θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 15 με 16 ευρώ το κιλό, από τα 12 με 13 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.
Την εκτίμηση αυτή έκανε τη Δευτέρα (21/9) ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), Μιχάλης Σαράντης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Όπως περιέγραψε, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις ανατιμήσεις, καθώς η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη και με σημαντική πίεση στα διαθέσιμα αποθέματα.
Οι ζωονόσοι και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στην παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η απώλεια στο πρόβειο γάλα υπολογίζεται σε περίπου 80.000 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε έλλειμμα περίπου 20.000 τόνων φέτας. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση δεν υποχωρεί. Αντίθετα, οι εξαγωγές φέτας καταγράφουν φέτος αύξηση περίπου 7%, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες ποσότητες. Ο Μιχάλης Σαράντης άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα υπάρχοντα αποθέματα να μην επαρκέσουν έως το τέλος του 2026.
Γιατί ανεβαίνει η τιμή στη φέτα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παραγωγή εντοπίζεται πλέον στην πρώτη ύλη. Η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου απαιτεί χρόνο και, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΕΔΟΦ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επιστρέψει η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στα επίπεδα πριν από την ευλογιά.
Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στην αγορά δεν αναμένεται να εξαφανιστεί άμεσα. Με μικρότερη παραγωγή γάλακτος και ισχυρή ζήτηση για το ελληνικό προϊόν, ο Μιχάλης Σαράντης θεωρεί πιθανό η τιμή να κινηθεί ακόμη και στην περιοχή των 15 με 16 ευρώ το κιλό. Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη συνέπειες στις αγοραστικές επιλογές. Όπως ανέφερε, ένα μέρος των καταναλωτών στρέφεται πλέον στα «λευκά τυριά», αναζητώντας οικονομικότερες επιλογές.
«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου»
Για τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, το κρίσιμο στοίχημα είναι να αυξηθούν ξανά το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή γάλακτος.
«Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα και είμαστε σε καλό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Σαράντης και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου, η ανάπτυξη του γάλακτος. Από την εμπειρία μου η φέτα όση παραγωγή και να έχει θα πωληθεί, αρκεί να συγκροτηθούν και οι τιμές. Να διασφαλίσουμε τα επίπεδα βιοασφάλειας στις μονάδες, να έχουμε κτηνοτρόφους με γνώση και επαγγελματίες με όραμα».
Ακόμα, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, με περισσότερο προσωπικό στο πεδίο και δίπλα στους παραγωγούς. «Οι γεωπόνοι του δημοσίου πρέπει να αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν στην ύπαιθρο να βοηθήσουν να ανέβει το επίπεδο παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.
Πάνω από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την προβολή της φέτας
Ξεχωριστό κεφάλαιο για τον κλάδο αποτελεί η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της φέτας και, κυρίως, η σαφής διαφοροποίησή της από τα λευκά τυριά.
Ο Μιχάλης Σαράντης ανέφερε ότι η φέτα και το κρέας είναι δύο κλάδοι που καταβάλλουν χρήματα κάθε χρόνο στον ΕΛΓΟ, κάνοντας παράλληλα λόγο για απόθεμα περίπου 70 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Τώρα που έγινα πρόεδρος της ΕΔΟΦ, θα ζητήσω πάνω από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα δικά μας χρήματα, για να κάνουμε ακόμα πιο γνωστή τη φέτα, να της δώσουμε υπεραξία», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, ότι άλλο η φέτα, άλλο το λευκό τυρί».
Η χωριάτικη και το λευκό τυρί
Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, στάθηκε στην παρουσία της φέτας στη χωριάτικη σαλάτα. Όπως ανέφερε, για χρόνια προβλεπόταν η χρήση 50 γραμμαρίων φέτας στη χωριάτικη, ρύθμιση που καταργήθηκε μετά την οικονομική κρίση και, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει επανέλθει μέχρι σήμερα.
Ο ίδιος συνέδεσε το θέμα με την εικόνα που σχηματίζουν οι ξένοι επισκέπτες για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα. «Δεν το αναφέρω επειδή μας περισσεύει φέτα, αλλά επειδή ο τουρίστας εκτίθεται στο λευκό τυρί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ieidiseis.gr





