ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Σύναξη κληρικών της Μητρόπολης Δημητριάδος για τις ενοριακές Πνευματικές Συνάξεις

Στο επίκεντρο η Επί του Όρους Ομιλία – Τη Σύναξη προήδρευσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη των υπευθύνων κληρικών για την οργάνωση και λειτουργία των Πνευματικών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής και των Εσπερινών Κηρυγμάτων των ενοριών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Της Συνάξεως προήδρευσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος απηύθυνε ευχές για το νέο εκκλησιαστικό έτος και αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας του Θείου Λόγου για τη ζωή της ενορίας.

Ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα των πιστών να συμμετέχουν ενεργότερα στην ενοριακή κοινότητα μέσα από τη μελέτη των κειμένων της Αγίας Γραφής και ιδιαίτερα του Ευαγγελίου, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική πνευματική τους αξία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα που θα απασχολήσει τις ενοριακές συνάξεις κατά τη φετινή χρονιά: την Επί του Όρους Ομιλία του Χριστού.

Ο π. Επιφάνιος τόνισε ότι η μετάδοση του Θείου Λόγου, τόσο με παραδοσιακούς όσο και με σύγχρονους τρόπους, αποτελεί βασικό στοιχείο της ιερατικής διακονίας και της πνευματικής ζωής κάθε ενορίας.

Όπως επεσήμανε, το κήρυγμα του Ευαγγελίου και η συστηματική ερμηνεία του στο πλαίσιο των ενοριακών συνάξεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διαρκή καλλιέργεια και ενίσχυση της πίστης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ευθύνη του ιερέα ως διδασκάλου και πνευματικού καθοδηγητή, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό απαιτεί ουσιαστική γνώση και βιωματική εφαρμογή του Ευαγγελίου, συνέπεια στη λειτουργική ζωή, προετοιμασία και διάθεση προσφοράς.

Η Επί του Όρους Ομιλία ως «Σύνταγμα της Εκκλησίας»

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου χαρακτήρισε την Επί του Όρους Ομιλία ως κορυφαίο πνευματικό κείμενο της χριστιανικής διδασκαλίας και ως «Σύνταγμα της Εκκλησίας», καθώς, όπως ανέφερε, συμπυκνώνει τον βασικό πυρήνα της διδασκαλίας του Χριστού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επί του Όρους Ομιλία έχει τη δύναμη να αναγεννήσει πνευματικά τον άνθρωπο, καθώς αποκαλύπτει το θέλημα του Θεού και οδηγεί στην πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ως Υιού του Θεού και Σωτήρα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στα πρόσωπα και στον τόπο του γεγονότος, όπως αυτό καταγράφεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Χριστό ως Νομοθέτη και Διδάσκαλο, στους Μαθητές που κλήθηκαν να μεταδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου στα έθνη, αλλά και στα πλήθη που προσέρχονταν για να ακούσουν τη διδασκαλία Του.

Αναφερόμενος στον συμβολισμό του όρους, υπογράμμισε ότι η πνευματική ζωή προϋποθέτει την αποδέσμευση από τα καθημερινά και τα πρόσκαιρα, ώστε ο άνθρωπος να στραφεί στα πνευματικά και να ενστερνιστεί ουσιαστικά τον Λόγο του Θεού.

Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με σύντομο διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων και με τη σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.