Το «Φεστιβάλ Αγώνα και Αντίστασης» διοργανώνει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, με πολιτική συζήτηση, μουσική και δράσεις οικονομικής ενίσχυσης. Η εκδήλωση έχει καταχωριστεί για τις 18:30 στο σχετικό ημερολόγιο κινηματικών δράσεων.
Στο κάλεσμα των διοργανωτών συνδέονται διαφορετικά μέτωπα κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, από την αντίθεση στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ Lafarge και την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, μέχρι τα Τέμπη, την Πύλο, τον πόλεμο στη Γάζα και τη συζήτηση γύρω από την πολεμική οικονομία.
Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούν την πολιτική τοποθέτηση και ερμηνεία του Συντονισμού Συλλογικοτήτων, ο οποίος κάνει λόγο για έναν ευρύτερο «κοινωνικό πόλεμο» και καλεί σε συζήτηση για τις μορφές οργάνωσης και κινηματικής δράσης που θεωρεί αναγκαίες στην τρέχουσα συγκυρία.
Στόχος του Φεστιβάλ, σύμφωνα με το κάλεσμα, είναι να δημιουργηθεί χώρος συνάντησης διαφορετικών συλλογικοτήτων και κινημάτων, να ανταλλαγούν εμπειρίες από προηγούμενες κινητοποιήσεις και να συζητηθούν τρόποι κλιμάκωσης κοινωνικών αγώνων σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
Παράλληλα, η διοργάνωση έχει και χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης για ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, τόσο γύρω από την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου όσο και για πρόσωπα που διώκονται σε σχέση με κινητοποιήσεις κατά της καύσης απορριμμάτων.
Το πρόγραμμα
Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 18:30, με την εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο:
«Πόλεμος και Φασισμός: Στον πόλεμό τους απαντάμε με διεθνιστική αλληλεγγύη, στην ειρήνη τους με ταξικό πόλεμο».
Στη συζήτηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα συμμετάσχουν η Χριστίνη Δέση Λουκά, εκπρόσωποι ή μέλη από το Global Sumud Flotilla, το Solidarity with Migrants και το Infolibre.
Στις 21:00 θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με κλαρίνο, βιολί, λαούτο και κρουστά.
Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης μπαρ, φαγητό, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις, ενώ οι διοργανωτές καλούν το κοινό του Βόλου να συμμετάσχει τόσο στη συζήτηση όσο και στις υπόλοιπες δράσεις της βραδιάς.





