ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Η επίθεση στην Ελευσίνα ξύπνησε το «φάντασμα» των ταγμάτων εφόδου – Η ΕΛ.ΑΣ. αναλύει 2 ευρήματα

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται με θέματα κρατικής ασφάλειας, ύστερα από την τροπή που πήρε η αιματηρή επίθεση σε βάρος 32χρονου στην Ελευσίνα.
Το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να αξιοποιήσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο, υπό το φόβο το συμβάν να έχει «συνέχεια». Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι η επίθεση στον 32χρονο έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο «σχετικής νηνεμίας», κατά την οποία οι ακροδεξιές ομάδες είχαν σταματήσει να λειτουργούν ως «τάγματα εφόδου» που «περιπολούν» με μαχαίρια στις γειτονιές της Αττικής.

Οι δύο νεαροί, ηλικίας 18 και 22 ετών, που έχουν συλληφθεί για την αιματηρή επίθεση είχαν «χαρτογραφηθεί» από την ΕΛ.ΑΣ. στο παρελθόν ως σκληροπυρηνικοί οπαδοί. Εντούτοις διαπιστώνεται από τους ερευνητές ότι είχαν σχέσεις και με ομάδες του ακροδεξιού χώρου. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συνθέσουν το προφίλ τους μέσα από τη συλλογή πληροφοριών από «κλειστές» και «ανοιχτές» πηγές αλλά και μέσα από τα όσα κατασχέθηκαν στα σπίτια τους.
Οι αστυνομικοί στέκονται σε δύο ευρήματα, που πιθανότατα «προδίδουν» με ποιες οργανώσεις μπορεί να συνδέονται. Το πρώτο είναι φυλλάδιο με τίτλο «Εθνικισμός η μόνη λύση», το οποίο υπογράφεται από την «Αυτόνομη Εθνικιστική Νεολαία Αθήνας». Πρόκειται για μία ομάδα με επίσημη ιστοσελίδα και έντονη παρουσία στα social media. Επικοινωνιακά έχει «επενδύσει» στην παρουσία της στις εκδηλώσεις μνήμης των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, που είχαν δολοφονηθεί το 2013 έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
Οι «ακτιβιστικές» δράσεις τους θυμίζουν την παλιά Χρυσή Αυγή: Μοτοπορείες, συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα Ίμια, κατάθεση στεφανιών στο Βίτσι, προσπάθεια ανάπτυξης «δεσμών» με Ιταλούς ακροδεξιούς. Η τελευταία φορά που μπήκαν στα «ραντάρ» της Κρατικής Ασφάλειας ήταν τον περασμένο Μάιο όταν είχαν πετάξει τρικάκια έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σύνθημα «Ελληνικά βουνά χωρίς αιολικά».
Το δεύτερο εύρημα από σπίτι συλληφθέντα για την επίθεση στην Ελευσίνα, στο οποίο στάθηκαν οι αστυνομικοί είναι μία μπλούζα με τη σφραγίδα της «Propatria». Πρόκειται για ομάδα ιδιαιτέρως γνώριμη στην Κρατική Ασφάλεια, καθώς έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές στις εκθέσεις που εκπονούνται για τους «ενεργούς πυρήνες» ακροδεξιών στη χώρα μας. Τα μέλη της, όπως και τα μέλη της «Αυτόνομης Εθνικιστικής Νεολαίας Αθήνας», υποστηρίζουν ότι δεν εκπροσωπούνται από κανένα κόμμα ή φορέα. Η «Propatria» επίσης απευθύνει καλέσματα για συγκεντρώσεις μνήμης για τη δολοφονία Καπελώνη-Φουντούλη στο Νέο Ηράκλειο. Στο παρελθόν είχε κάνει και διεθνές κάλεσμα για συμμετοχή ακροδεξιών από το εξωτερικό στις συγκεντρώσεις μνήμης.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την χαρτογράφηση των ακροδεξιών ομάδων αλλά και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, είχαν εκτιμήσει κατά το παρελθόν ότι η «Propatria» και η «Αυτόνομη Εθνικιστική Νεολαία Αθήνας» αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία». Η δημιουργία της «Propatria» προηγήθηκε και ακολούθησε η δημιουργία της δεύτερης ομάδας. Επίσης, κατά το παρελθόν είχαν συλλεγεί στοιχεία που δείχνουν ότι η «Αυτόνομη Εθνικιστική Νεολαία Αθήνας» έχει σχέσεις «αλληλεγγύσης» με μέλη της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ)» (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι οργανώσεις συνδέονται με κάποιον άλλον τρόπο).
Τον Μάιο του 2025 η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη τουλάχιστον 10 ατόμων που φέρονταν ως μέλη της ΕΝΕΘ και κατηγορούνταν ότι εμπλέκονταν σε επιθέσεις σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, βανδαλισμούς με ακροδεξιά συνθήματα και δύο ληστείες.

Πηγή: ieidiseis.gr