ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

«Η δημοσιονομική αξιοπιστία μάς επιτρέπει να στηρίζουμε τους πολίτες» – Παρεμβάσεις 1,4 δισ. για ενεργειακή κρίση

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Τη δημοσιονομική αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας ως το ισχυρότερο όπλο για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στις αναταράξεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά και ως εφαλτήριο για τη διαρκή ενίσχυση των εισοδημάτων, πρόταξε από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2027.
Κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν ήδη αγγίξει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ξεδίπλωσε το πλέγμα φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών ενισχύσεων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

«Η δημοσιονομική μας αξιοπιστία μάς εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στοχευμένα, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα της οικονομίας.
Παρεμβάσεις 1,4 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση
Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής στρατηγικής βρίσκεται η ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, από τον περασμένο Απρίλιο το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων έχει φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 862 εκατ. ευρώ αφορούν την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και 541 εκατ. ευρώ μόνιμα μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις για το ντίζελ κίνησης, την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο εφαρμόζεται διπλό δίχτυ προστασίας, με επιδότηση στην αντλία και αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης.
Όπως επισήμανε, ήδη υπάρχουν πρατήρια που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,49 ευρώ το λίτρο, με την τελική επιβάρυνση για τους δικαιούχους του επιδόματος να μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 1,35 ευρώ.
«Με τη συμβολή και των διυλιστηρίων καταφέραμε να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος του βάρους από τις πλάτες των πολιτών», τόνισε, αναδεικνύοντας τη σημασία των συνδυασμένων παρεμβάσεων για τη συγκράτηση του κόστους.
Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ με φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση εισοδημάτων
Περνώντας στον πυρήνα του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τις βασικές παρεμβάσεις για το 2027, με συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο βρίσκονται η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 50% για τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες, ο μηδενισμός του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους τρίτεκνους, καθώς και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τον Απρίλιο του 2027.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση της μόνιμης ετήσιας ενίσχυσης των συνταξιούχων στα 400 ευρώ, με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων, ενώ θεσπίζεται επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ μικτά για τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η συνέχιση της αύξησης του κατώτατου μισθού, με ορόσημο τα 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2028.
«Σπίτι μου 3» και κρατική αποταμίευση για τη νέα γενιά
Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη κατέλαβε το στεγαστικό πρόβλημα και η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων ευκαιριών για τους νέους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην κατοικία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο νέος επενδυτικός λογαριασμός για τη νέα γενιά, μέσω του οποίου το κράτος θα ενισχύει ισόποσα τις αποταμιεύσεις των οικογενειών, έως το ποσό των 1.200 ευρώ ετησίως.
«Για κάθε ευρώ που αποταμιεύει μια οικογένεια, το κράτος θα προσθέτει άλλο ένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η κρατική συνεισφορά θα αντιστοιχεί στο ποσό που αποταμιεύεται κάθε μήνα, είτε πρόκειται για 30 είτε για 50 είτε για 100 ευρώ.
Πρόκειται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία που ανέπτυξε, για μια παρέμβαση που δεν περιορίζεται στη βραχυπρόθεσμη οικονομική ενίσχυση, αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία οικονομικών εφοδίων για τη νέα γενιά.
«Η ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να στηρίζει, αλλά να δίνει τη δύναμη στους πολίτες να ξεπερνούν τις δυσκολίες»
Πέρα από τους αριθμούς και τις δημοσιονομικές προβλέψεις, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θέλησε να αποτυπώσει και το ευρύτερο πολιτικό στίγμα της κυβερνητικής οικονομικής στρατηγικής.
Όπως υπογράμμισε, η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση των διαδοχικών κρίσεων, αλλά οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σταθερή και διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
«Η ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι να στηρίζει τους πολίτες στις δυσκολίες, κυρίως όμως είναι να τους δίνει τη δύναμη να τις ξεπερνούν», σημείωσε, περιγράφοντας μια οικονομία στην οποία οι πολίτες θα αμείβονται καλύτερα, θα διατηρούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους και θα έχουν περισσότερες δυνατότητες να επενδύσουν, να αποκτήσουν κατοικία και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Μήνυμα από τη Βουλή για τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ελλάδας
Από την ομιλία του προέδρου του Eurogroup δεν έλειψε και η ευρωπαϊκή διάσταση της οικονομικής πολιτικής, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη κοινών απαντήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συμβολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια για συγκεκριμένες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις συνεχίζεται.
Παράλληλα, έθεσε ως ευρύτερο ζητούμενο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής, την κινητοποίηση κεφαλαίων και την οικονομική αυτονομία της Ευρώπης σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι ισορροπίες ισχύος μεταβάλλονται.
«Η Ελλάδα έχει πλέον την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος», υπογράμμισε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2027 αποτελεί έναν ακόμη σταθμό και όχι τον τελικό προορισμό.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να συμβιβαζόμαστε με λιγότερα από όσα μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μία από τις πιο δυναμικές και επιδραστικές χώρες της Ευρώπης.
«Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε αυτή τη φιλοδοξία σε εθνικό αποτύπωμα», κατέληξε.

Πηγή: ieidiseis.gr