ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Βόλος: Σχέδιο για Παγκόσμιο Οργανισμό Κεραμικής με έδρα την πόλη – Σημαντική διεθνής επίσκεψη στο Μαλάκι

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής, Oriol Calvo Vergés, επισκέπτεται το Κέντρο της οικογένειας Ανετόπουλου – Στο τραπέζι τρεις προτάσεις για την ανάδειξη του Βόλου σε διεθνές κέντρο κεραμικής και πολιτισμού

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Μια σημαντική διεθνής συνάντηση με προοπτικές για την πολιτιστική εξωστρέφεια του Βόλου πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026, στις 12:30 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Κεραμικής και Πολιτισμού της οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου, στο Μαλάκι.

Στην περιοχή θα βρεθεί ο Oriol Calvo Vergés, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής (International Academy of Ceramics – IAC), με έδρα τη Γενεύη, και Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομάδας Πόλεων Κεραμικής (AEuCC).

Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τρεις συγκεκριμένες προτάσεις διεθνούς συνεργασίας, με σημαντικότερη τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Οργανισμού Κεραμικής και Πολιτισμού, ο οποίος προτείνεται να έχει την έδρα του στον Βόλο.

Πρόταση για Παγκόσμιο Οργανισμό Κεραμικής με έδρα τον Βόλο

Η πλέον φιλόδοξη πρωτοβουλία που αναμένεται να παρουσιαστεί αφορά τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς οργανισμού, αφιερωμένου στην κεραμική τέχνη και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει ως έδρα τον Βόλο και ως βάση λειτουργίας τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Κεραμικής και Πολιτισμού της οικογένειας Ανετόπουλου.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον προχωρήσει, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της πόλης στον χώρο της κεραμικής δημιουργίας, προσελκύοντας συνεργασίες με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και εξειδικευμένους οργανισμούς από διαφορετικές χώρες.

Προς το παρόν πρόκειται για πρόταση που θα τεθεί σε συζήτηση και όχι για ειλημμένη απόφαση ίδρυσης του οργανισμού.

Στόχος η ένταξη του Βόλου στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων κεραμικής

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά τη διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής του Βόλου στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Πόλεων Κεραμικής (AEuCC).

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που συνδέει πόλεις με παράδοση και δραστηριότητα στον χώρο της κεραμικής, προωθώντας τη συνεργασία, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάδειξη της κεραμικής ως στοιχείου πολιτιστικής ταυτότητας.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή του Βόλου θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες δυνατότητες πολιτιστικών ανταλλαγών, κοινών εκδηλώσεων και διεθνών συνεργασιών.

Παράλληλα, θα αποτελούσε μια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής κεραμικής παράδοσης και της συμβολής οικογενειών και δημιουργών που έχουν διατηρήσει ζωντανή την τέχνη στην περιοχή.

Διεθνής συνάντηση για την κεραμική τον Μάρτιο του 2027

Η τρίτη πρόταση που θα συζητηθεί αφορά τη διοργάνωση διεθνούς διαδικτυακής συνάντησης με αντικείμενο την κεραμική, με τη συμμετοχή οργανισμών, πολιτιστικών φορέων, κεραμιστών και ειδικών από διάφορες χώρες.

Η πρωτοβουλία προτείνεται να πραγματοποιηθεί με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κεραμικής, στις 12 Μαρτίου 2027.

Οι θεματικές ενότητες προβλέπεται να διαμορφωθούν από κοινού, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την παρουσίαση προτάσεων και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου διεθνούς συνεργασίας.

Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη δικτύωση του Κέντρου με φορείς και δημιουργούς από το εξωτερικό.

Η ιστορία της οικογένειας Ανετόπουλου στο επίκεντρο

Πέρα από τις προτάσεις διεθνούς συνεργασίας, βασικός σκοπός της επίσκεψης του Oriol Calvo Vergés είναι η προσωπική γνωριμία του με την οικογένεια Ανετόπουλου και τη μακρόχρονη παρουσία της στον χώρο της κεραμικής.

Ο διεθνής επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία της οικογένειας, να γνωρίσει τις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Μαλάκι και να συζητήσει για το έργο και τις διεθνείς δραστηριότητές του.

Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της κεραμικής τέχνης, αλλά και για τις δυνατότητες σύνδεσής της με την πολιτιστική ανάπτυξη και τη διεθνή προβολή της Μαγνησίας.

Ανοιχτή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους

Η οικογένεια Ανετόπουλου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται για την κεραμική και τον πολιτισμό να παρακολουθήσουν τη συνάντηση και να συμμετάσχουν στον διάλογο, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στις 12:30, στο Διεθνές Κέντρο Κεραμικής και Πολιτισμού, στο Μαλάκι, στο 12ο χιλιόμετρο της οδού Βόλου–Τσαγκαράδας.

Για τη συμμετοχή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24280 93042 και 6984151628.

Η επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής και την εξέταση νέων συνεργασιών με διεθνείς φορείς.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν οι προτάσεις που θα συζητηθούν στο Μαλάκι μπορούν να εξελιχθούν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθιστώντας τον Βόλο σημείο αναφοράς για την κεραμική τέχνη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.