Την επαναφορά της 13ης σύνταξης από το 2027, τη χορήγηση νέου ΕΚΑΣ σε περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους και την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο επίκεντρο των δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης (21/10).
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις παρεμβάσεις που προτείνει το κόμμα του για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ότι η στήριξή τους πρέπει να βασίζεται σε μόνιμα μέτρα και όχι σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Στις προτεραιότητες που περιέγραψε, περιλαμβάνονται επίσης η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, το «ξεπάγωμα» των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στις συντάξεις χηρείας και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων.
Eurokinissi | Χρήστος Μπόνης
Ο Ανδρουλάκης για τη 13η σύνταξη από το 2027
Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης για το σύνολο των συνταξιούχων.
Η πρώτη φάση τοποθετείται στο 2027, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 420 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της παρέμβασης προβλέπεται για το τρίτο έτος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιπλέον κόστος 840 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην εκδήλωση.
«Λέμε λοιπόν τι θα κάνουμε, πότε θα το κάνουμε και πόσο κοστίζει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας το χρονοδιάγραμμα με την ανάγκη για αξιόπιστες και κοστολογημένες δεσμεύσεις.
Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αρχικά απέρριπτε τη δυνατότητα επαναφοράς της 13ης σύνταξης για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ στη συνέχεια, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίστοιχη παροχή.
Ποιοι θα λαμβάνουν το νέο ΕΚΑΣ και πόσα χρήματα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην επαναφορά του ΕΚΑΣ με νέα μορφή, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και ύψος μηνιαίας ενίσχυσης.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο ΕΚΑΣ:
380.000 | Περίπου τόσοι χαμηλοσυνταξιούχοι προβλέπεται να ωφεληθούν
50-180 ευρώ | Προτεινόμενη μηνιαία ενίσχυση
550 ευρώ | Ανώτατο όριο ατομικής σύνταξης
800 ευρώ | Όριο για ζευγάρι συνταξιούχων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πρόταση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για τις συνέπειες που είχε η συγκεκριμένη απόφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει σταδιακή αναμόρφωση, με μείωση της επιβάρυνσης κατά 20% τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του και περαιτέρω μειώσεις τα επόμενα χρόνια.
Ξεχωριστή παρέμβαση αποτελεί η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και των συνεπειών της, όπως δεσμεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο ευρύτερο πρόγραμμα του κόμματος εντάσσονται ακόμη η αποδέσμευση των επικουρικών συντάξεων από το καθεστώς παγώματος, η αποκατάσταση ανισοτήτων στις συντάξεις χηρείας και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων. Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν παρατίθενται στο διαθέσιμο κείμενο αναλυτικά ποσά ή χρονοδιαγράμματα εφαρμογής.
Eurokinissi | Χρήστος Μπόνης
Επίθεση Ανδρουλάκη σε Ν.Δ. – Τσίπρα για τις συντάξεις
Ασκώντας κριτική στη Ν.Δ., ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων επτά ετών δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν την υλοποίησε. Αναφερόμενος στη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση λέει λιγότερα για να κάνει περισσότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε: «Σας έταξαν πολλά και έκαναν πολύ λίγα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα των συντάξεων ως ένα σύνολο αποσπασματικών παρεμβάσεων και επιδομάτων, τα οποία, κατά την άποψή του, δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα του ασφαλιστικού. Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μόνιμες θεσμικές αλλαγές, με στόχο τη σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων.
Ανδρουλάκης: «Η σύνταξη είναι δικαίωμα»
Στο πολιτικό στίγμα της παρέμβασής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον κοινωνικό χαρακτήρα της σύνταξης. «Η σύνταξη δεν είναι επίδομα, δεν είναι χάρη, δεν είναι κυβερνητική γενναιοδωρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί δικαίωμα και ανταπόδοση των εισφορών και της εργασίας μιας ολόκληρης ζωής. Επέκρινε, επίσης, την πρακτική των ετήσιων εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, υποστηρίζοντας ότι η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων δεν μπορεί να εξαρτάται από περιστασιακές κυβερνητικές αποφάσεις.
Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, η χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών δεν πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με τα δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα, τα οποία απέδωσε στην ακρίβεια και στην επιβάρυνση των πολιτών από την έμμεση φορολογία. Κλείνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ώστε να εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πολιτική του δέσμευση, όπως ανέφερε, είναι η σύνταξη να αποτελεί ξανά εγγύηση αξιοπρέπειας και όχι καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης, μέσα από σταθερούς θεσμούς κοινωνικής προστασίας και όχι αποκλειστικά από προεκλογικές εξαγγελίες.
Πηγή: ieidiseis.gr





