Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί από χθες τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στις υποδομές της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου.
Η πρωτοφανής ένταση της βροχόπτωσης και ο τεράστιος όγκος νερού που κατέβηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τα ρέματα της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν αγωγοί της ΔΕΥΑΜΒ, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε διάφορα σημεία.
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή των Αλυκών, όπου τα ορμητικά νερά του Αλυγαρορέματος – Καζανορέματος παρέσυραν τμήματα των δικτύων της Επιχείρησης. Αντίστοιχες ζημιές σημειώθηκαν στο Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου, αλλά και στη Χρυσή Ακτή Παναγίας, περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής νεροποντής.
Έως 5 εκατομμύρια κυβικά νερού σε μόλις 20 λεπτά
Ενδεικτικό της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων είναι το μέγεθος του όγκου νερού που εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκε στη λεκάνη απορροής του Καζανορέματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταφέρονται, μέσα σε μόλις 20 λεπτά εκτιμάται ότι έπεσαν στη λεκάνη απορροής από 4 έως 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αποτυπώνει την εξαιρετική ένταση του φαινομένου. Η συγκεκριμένη εκτίμηση χρήζει επιβεβαίωσης από επίσημα υδρολογικά δεδομένα.
Η ορμή των υδάτων ήταν τέτοια που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στις υποδομές, με τα συνεργεία να καλούνται να επιχειρήσουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό.
Αργύρης Κοπάνας: «Ευχαριστώ τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ»
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
«Θέλω να ευχαριστήσω τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, που από χθες επιχειρούν σε αντίξοες συνθήκες για να δώσουν λύσεις και να αποκαταστήσουν τις ζημιές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί καταστροφές, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.
Η έκταση των ζημιών αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σφοδρότητα των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή του Βόλου και της Νέας Αγχιάλου, αλλά και τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται τα δίκτυα και οι υποδομές όταν τεράστιες ποσότητες νερού συγκεντρώνονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.





