Με ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση για τις νέες καταστροφές στο Νότιο Πήλιο παρεμβαίνει το ΚΚΕ, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή του Δημήτρη Κουρέτα και τη δημοτική αρχή του Μιχάλη Μιτζικού.
Το κόμμα υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στον Πλατανιά, στη Μηλίνα, στη Λύρη και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Πηλίου επιβεβαιώνουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις σοβαρές καταστροφές που είχε υποστεί η περιοχή το 2023.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κάτοικοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά αντιμέτωποι με πλημμυρισμένους δρόμους, κατοικίες και κατεστραμμένες υποδομές, την ώρα που σημαντικά έργα εξακολουθούν να εκκρεμούν.
«Οι παρεμβάσεις κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος»
Το ΚΚΕ ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.
Όπως υποστηρίζει, οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν περιορίστηκαν σε αποσπασματικές λύσεις και στην επαναφορά των υποδομών στην προηγούμενη κατάστασή τους, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας.
Κατά το κόμμα, η συγκεκριμένη προσέγγιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι δημόσιες επενδύσεις αξιολογούνται με οικονομικά κριτήρια και όχι με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.
Παράλληλα, κατηγορεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ότι επιδίδονται σε αντιπαραθέσεις για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων, αντί να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα.
Στο στόχαστρο το πρόγραμμα «Aqua Montis»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα ορεινής υδρονομίας «Aqua Montis», το οποίο έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι, παρότι ο σχεδιασμός του προγράμματος συνδέεται με τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, οι σχετικές εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προγραμματισμός εκτείνεται έως το 2029, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση του κόμματος.
Μάλιστα, αντιπαραβάλλει τον προϋπολογισμό των 26 εκατομμυρίων ευρώ για τις παρεμβάσεις ορεινής υδρονομίας με τα 264 εκατομμύρια ευρώ που, όπως αναφέρει, αφορούν έργα αποκατάστασης στην περιοχή από την ΤΕΡΝΑ.
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, αμφισβητώντας κατά πόσο μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία των οικισμών από νέα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική
Η ανακοίνωση συνδέει τα προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας με τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η προτεραιότητα που δίνεται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έχει ως αποτέλεσμα έργα απαραίτητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής να μην εξασφαλίζουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Το κόμμα ασκεί επίσης κριτική στην αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, υποστηρίζοντας ότι σημαντικοί οικονομικοί πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε υποδομές πολιτικής προστασίας.
Παράλληλα, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πολιτική της πράσινης μετάβασης, συνδέοντάς την με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών εγκαταστάσεων, αλλά και με τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο.
Απαιτεί αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών
Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να οργανώσουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους, χωρίς να περιοριστούν, όπως αναφέρει, στις υποσχέσεις κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρίσκεται η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και η οικονομική προστασία των οικογενειών και των επαγγελματιών που επλήγησαν.
Ειδικότερα, ζητά:
- Άμεση καταγραφή όλων των καταστροφών και απλούστευση των διαδικασιών αποζημίωσης.
- Κάλυψη του 100% των ζημιών από το κράτος, χωρίς αποκλεισμούς δικαιούχων.
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες.
- Αναστολή πλειστηριασμών και διαγραφή στεγαστικών οφειλών των πληγέντων.
- Άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και αποζημιώσεις στους αγρότες για απώλειες που συνδέονται με την αδυναμία πρόσβασης στις καλλιέργειές τους.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών.
- Διαγραφή δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης για τους πληγέντες, καθώς και ακύρωση των αυξήσεών τους.
Κάλεσμα στους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι πληγέντες δεν πρέπει να παραμείνουν σε στάση αναμονής, παραπέμποντας στις διεκδικήσεις των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι και των πλημμυροπαθών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Όπως τονίζει, η προστασία των κατοίκων απαιτεί ολοκληρωμένες υποδομές και οργανωμένο σχεδιασμό, με αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα.
Καταλήγοντας, το κόμμα επιμένει ότι οι νέες καταστροφές δεν αποτελούν απλώς αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά συνδέονται, κατά την πολιτική του εκτίμηση, με τις προτεραιότητες του σημερινού οικονομικού συστήματος.
«Το πραγματικό δίλημμα είναι τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας τους κατοίκους του Νοτίου Πηλίου να διεκδικήσουν άμεσα αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και ουσιαστική προστασία των περιουσιών και της ζωής τους.





