Η ιστορία των «μπισκότων της Τύχης» δεν είναι καθόλου κινεζική

cookies 33
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μπορεί να τα συναντάμε στα κινέζικα εστιατόρια

KENT728X100 1

Τα «μπισκότα της Τύχης» ή αλλιώς «Fortune Cookies» είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα που μπορείς να βρεις σε κινεζικό εστιατόριο. Δισεκατομμύρια από αυτά φτιάχνονται κάθε χρόνο, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιούνται σε κάθε κινέζικο εστιατόριο σε σχεδόν κάθε γωνιά της γης.

Ωστόσο τα μπισκότα που σου λένε μια τυχαία φράση που θεωρείς ότι σου ταιριάζει, απουσιάζουν από μια χώρα. Κι αυτή είναι η Κίνα. Οι τουρίστες που την επισκέπτονται περιμένουν να τα βρουν κι εκεί αλλά φεύγουν μάλλον μπερδεμένοι. Κι αυτό γιατί η ιστορία των «μπισκότων της Τύχης» μόνο κινεζική δεν είναι.

Τα πρώτα «fortune cookies» λοιπόν εμφανίστηκαν το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα στην Ιαπωνία. Τα μπισκότα της Τύχης της Ιαπωνίας διαφέρουν σε κάποια χαρακτηριστικά τους. Είναι αρκετά μεγαλύτερα, φτιάχνονται από πιο σκούρα ζύμη και το μείγμα τους περιέχει σουσάμι, βούτυρο και βανίλια.

Τα «μπισκότα της Τύχης» όπως τα ξέρουμε σήμερα, εφευρέθηκαν σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. To «Frisco» είχε από πολύ παλιά κινεζική και ιαπωνική συνοικία. Λέγεται πως ο πρώτος άνθρωπος που σέρβιρε τα «fortune cookies» ήταν ο Makoto Hagiwara, ιδιοκτήτης του «Japanese Tea Garden», στις αρχές του 20ου αιώνα.

Την πατρότητα του διεκδικεί και ο Κινέζος μετανάστης David Jung, που ισχυρίστηκε ότι το έκανε πρώτος στο Λος Άντζελες. Άλλοι πάλι λένε ότι δημιουργήθηκε στην Chinatown του San Francisco, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τουριστών για μια πιο ανατολική εμπειρία.

Σήμερα πάντως είναι άμεσα συνυφασμένα με τα κινέζικα εστιατόρια. Ωστόσο όπως δείχνει η ιστορία, δεν έχει καμία σχέση με την κινεζική παράδοση. Είτε ανήκει στην ιαπωνική, είτε πρόκειται για μια εφεύρεση που δημιούργησαν οι ανάγκες του δυτικού πολιτισμού για τον εαυτό τους.

Πηγή

error: Content is protected !!