ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Άλμα στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των μετοχών ημιαγωγών μετά από πρόσφατη πίεση, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία με το Ιράν και ακύρωσε τις επιθέσεις στο Ιράν που είχαν προγραμματιστεί για το ίδιο βράδυ.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,9%, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,6%. Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε κατά 1.024 μονάδες, ή 2,1%.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι «έχουμε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο». Συνέχισε: «Θα υπάρξει σύντομα υπογραφή, και τα έγγραφα βρίσκονται σε αρκετά τελική μορφή. Πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα».
«Με βάση το γεγονός ότι οι συζητήσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ιρανικής ηγεσίας και έχουν εγκριθεί, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ακύρωσα τις προγραμματισμένες επιθέσεις και βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν για σήμερα το βράδυ», έγραψε ο πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social.
«Οι συζητήσεις και τα τελικά σημεία έχουν, τόσο σε επίπεδο σύλληψης όσο και σε μεγάλη λεπτομέρεια, εγκριθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και άλλων. Ο ναυτικός αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία — ο χρόνος και ο τόπος της υπογραφής θα ανακοινωθούν σύντομα», συνέχισε.
Υποχωρεί το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate υποχωρούσαν κατά 3% στα περίπου 86 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Τα συμβόλαια Brent επίσης έπεσαν κατά 3% στα περίπου 89 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές ήταν σε ένταση νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί μετά από άλλη ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social, όπου έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν «ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΨΕ». Είπε επίσης: «Κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα καταλάβουμε το νησί Χαργκ και άλλα σημεία υποδομής πετρελαίου και θα αναλάβουμε πλήρη έλεγχο των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου τους».
«Οι αγορές δεν φαίνονται να επηρεάζονται» από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. «Οι δείκτες πληθωρισμού που έχουμε λάβει δεν δείχνουν ότι η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου περνά ουσιαστικά σε άλλους τομείς, οπότε τα θεμέλια της οικονομίας παραμένουν αρκετά ισχυρά. Είναι μια κατάσταση περίπου “status quo” για τις αγορές».
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,1% τον Μάιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό είναι περισσότερο από το 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Ο βασικός πληθωρισμός — που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας — διαμορφώθηκε στο 0,4%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για 0,5%.

Πηγή: ieidiseis.gr