ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Δεν θα δροσίσει με τίποτα

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Ιούλιο θα θυμίζουν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και οι πρώτες – τουλάχιστον – του Σεπτεμβρίου, καθώς ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα 40άρια θα μας συντροφεύουν για τις επόμενες ημέρες, με ένα μικρό διάλειμμα την Παρασκευή και το Σάββατο.
Η θερμοκρασία, ωστόσο, θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι την Κυριακή.

► 6 «διαγραφές» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ
Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤnews, Αναστασία Τυράσκη, ο καύσωνας έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο και τα θερμά χαρακτηριστικά του θα παραμείνουν για αρκετές ακόμη ημέρες.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της πρόγνωσης, και οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυλήσουν με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν διαφαίνεται άμεσα σημαντική αλλαγή του σκηνικού.
Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τρίτη
Αναφορικά με τη σημερινή ημέρα, ο ήλιος θα κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κάποιες τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Ένα πρόσκαιρο 7άρι είναι πιθανό να σημειωθεί κατά τις μεσημβρινές ώρες στις Βόρειες Κυκλάδες, κυρίως στην περιοχή της Άνδρου, της Τήνου και της Μυκόνου.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο εσωτερικό της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και στην Πελοπόννησο.
Έως τους 39 βαθμούς αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία και στη νότια Κρήτη, καθώς σήμερα οι βοριάδες θα είναι περισσότερο ενισχυμένοι στο νησί.
Στη βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο χαμηλότερες, στους 36-37 βαθμούς, ενώ αντίστοιχες τιμές αναμένονται στο Ιόνιο και το ανατολικό Αιγαίο.
Στις Κυκλάδες και στη βόρεια Κρήτη οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες λόγω της επίδρασης του βοριά και της θάλασσας.
Πολύ ζεστή θα είναι η ημέρα και στην Αττική, όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς και τοπικά τους 39°C.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για πολύ τοπικές μπόρες στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στο εσωτερικό του νομού θα κινηθεί λίγο υψηλότερα.
Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Την Τετάρτη αναμένεται μικρή αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων, οι οποίοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα φτάσουν τα 6 μποφόρ τόσο στο ανατολικό Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο. Η αλλαγή αυτή θα ευνοήσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα ανατολικά ηπειρωτικά, δηλαδή σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει ξανά τους 39-40 βαθμούς.
Η Πέμπτη αναμένεται να είναι μία από τις πιο δύσκολες ημέρες της εβδομάδας.
Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40°C σε πολλές περιοχές, μεταξύ άλλων στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Την ίδια ώρα, όμως, οι υψηλές πιέσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου θα ενισχύσουν σημαντικά τους βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ. Ο συνδυασμός πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων καθιστά την Πέμπτη ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών.
Από την Παρασκευή οι ισχυροί βοριάδες θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και θα αποκτήσουν βορειοανατολική συνιστώσα. Αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα. Σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να περιοριστούν περίπου στους 37 βαθμούς.
Ωστόσο, η εικόνα δεν θα είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, όπου οι βορειοανατολικοί άνεμοι λειτουργούν ως καταβάτες, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στους 38 και πιθανότατα 39 βαθμούς.
Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι βοριάδες και αναμένεται περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, αυτή τη φορά και στη δυτική και νότια Ελλάδα.
Η «ανάσα» δεν φαίνεται να διαρκεί για πολύ, καθώς από την Κυριακή αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, με τις μέγιστες τιμές να επανέρχονται σε επίπεδα άνω των 38°C σε αρκετές περιοχές.
Έτσι, παρά τη μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και το Σάββατο, το καλοκαίρι φαίνεται πως θα συνεχίσει δυναμικά και στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν στο προσκήνιο.

Πηγή: ieidiseis.gr