ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Επιστρέφει ο εφιάλτης των ομολόγων

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως επέστρεψαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Η κίνηση ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Κέβιν Γουόρς, επανέλαβε με έμφαση τη δέσμευσή του να θέσει επιτέλους υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, και συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Στο χειρότερο επίπεδο από το 2008
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας άγγιξε το 3% για πρώτη φορά από το 1996, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών ομολόγων έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ανέβηκε σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.
Η απόδοση του δείκτη του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως αυξήθηκε τη Δευτέρα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, φτάνοντας στο 3,72%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.
«Οι αγορές προεξοφλούν μια υψηλότερη πορεία για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως», δήλωσε στο Bloomberg η Idanna Appio, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου και ανώτερη αναλύτρια έρευνας στη First Eagle Investments. «Οι επενδυτές αρχίζουν να επανεκτιμούν το πού βρίσκονται τα ουδέτερα επιτόκια νομισματικής πολιτικής και έχει σημειωθεί σταδιακή αύξησή τους».
Αρνητικό το κλίμα εδώ και μήνες
Όπως επισημαίνεται στο Bloomberg, τα ομόλογα παγκοσμίως βρίσκονται υπό πίεση εδώ και μήνες, καθώς οι ανησυχίες για τις αυξημένες κρατικές δαπάνες σε αγορές όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ωθούν τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για να διακρατούν χρέος μεγαλύτερης διάρκειας.
Παράλληλα, η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει πυροδοτήσει μια διαρκή κρίση στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των Στενών του Ορμούζ και κατ’ επέκταση σε ισχυρές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων. Αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι εκτιμούν πως η σύγκρουση απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες.
«Η κατεύθυνση από εδώ και πέρα θα είναι προς υψηλότερες αποδόσεις», δήλωσε η Laura Cooper, παγκόσμια στρατηγική αναλύτρια επενδύσεων στη Nuveen.
Οι αγορές βλεπουν αύξηση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ
Οι traders αποτιμούν αυτή τη στιγμή πιθανότητα σχεδόν 70% η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αυτόν τον μήνα. Παράλληλα, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως μια αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, ενώ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει επίσης σε αύξηση αργότερα μέσα στον μήνα.
«Το ξεπούλημα θα συνεχιστεί, η αγορά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα»
«Η αγορά ομολόγων δεν καταρρέει, αλλά στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: ο πιο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει, κατ’ ελάχιστον, ότι τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Prashant Newnaha, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων Ασίας-Ειρηνικού στην TD Securities στη Σιγκαπούρη.
«Περιμένω ότι το ξεπούλημα στην αγορά θα συνεχιστεί, καθώς η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και το υψηλότερο ασφάλιστρο διάρκειας είναι πιθανό να παραμείνουν στο επίκεντρο».

Πηγή: ieidiseis.gr