Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχε στήσει τηλεφωνικές απάτες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχή της Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά οκτώ άτομα.
Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της εφόδου των αστυνομικών, ενώ από την έρευνα προέκυψε ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα και να τα έπειθαν να παραδώσουν χρήματα και τιμαλφή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, αναζητούσαν τυχαία ονοματεπώνυμα πολιτών μέσα από έντυπο τηλεφωνικό κατάλογο, αλλά και από ιστοσελίδα που παρείχε αντίστοιχες πληροφορίες. Στη συνέχεια τηλεφωνούσαν στα θύματα και παρουσιάζονταν ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, εταιρειών τηλεφωνίας και ενέργειας ή ως λογιστές.
Με προσχήματα όπως η δήλωση στην εφορία, διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας ή τεχνικές βλάβες στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, έπειθαν τους πολίτες να συγκεντρώσουν χρήματα και τιμαλφή και να τα αφήσουν σε σημεία με ελεύθερη πρόσβαση εντός ή εκτός των σπιτιών τους. Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη της οργάνωσης πήγαιναν στα συγκεκριμένα σημεία και τα αφαιρούσαν.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την τέλεση της παράνομης πράξης τους, ξανακαλούσαν τα θύματα, παρουσιαζόμενοι ψευδώς ως αστυνομικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν την αξία των αφαιρεθέντων τιμαλφών.
Τα ηχογραφημένα μηνύματα και οι «αστυνομικοί»
Για να κάνουν περισσότερο πειστικό το τέχνασμά τους, χρησιμοποιούσαν σε αρκετές περιπτώσεις ηχογραφημένο αυτοματοποιημένο μήνυμα του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο ενεργοποιείται όταν ένας πελάτης τίθεται σε αναμονή κλήσης από την υπηρεσία.
Παράλληλα, αναπαρήγαγαν ηχητικό σήμα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ώστε να προσδίδουν αληθοφάνεια στους ισχυρισμούς τους.
Σε άλλες περιπτώσεις συστήνονταν ως αστυνομικοί και χρησιμοποιούσαν ηχητικά εφέ που παρέπεμπαν σε σειρήνα περιπολικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την τέλεση της παράνομης πράξης τους, ξανακαλούσαν τα θύματα, παρουσιαζόμενοι ψευδώς ως αστυνομικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν την αξία των αφαιρεθέντων τιμαλφών.
Για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους, άλλαζαν σε σύντομα χρονικά διαστήματα τον χώρο όπου εγκαθιστούσαν το «τηλεφωνικό κέντρο», ενώ προχωρούσαν συνεχώς σε αλλαγές των τηλεφωνικών συνδέσεων και αριθμών που χρησιμοποιούσαν.
Στους χώρους λειτουργίας των τηλεφωνικών κέντρων είχαν επίσης τοποθετήσει ρολά ασφαλείας και συστήματα παρακολούθησης, προκειμένου να εντοπίζουν εγκαίρως πιθανή παρουσία αστυνομικών.
Οι ρόλοι και τα ευρήματα
Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο διευθυντικά στελέχη, έναν «ανιχνευτή» και πέντε «τηλεφωνητές», με διακριτούς ρόλους.
Οι δύο διευθυντές είχαν την εποπτεία του τηλεφωνικού κέντρου και τον συντονισμό της επιχειρησιακής δράσης, ενώ ο «ανιχνευτής» ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή και ενεργοποίηση των τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και για τον εντοπισμό υποψήφιων θυμάτων.
Οι πέντε «τηλεφωνητές» πραγματοποιούσαν τις επικοινωνίες με τα θύματα και αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της δράσης της οργάνωσης.
Κατά τις έρευνες των αστυνομικών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 10 κινητά τηλέφωνα, ένας έντυπος τηλεφωνικός κατάλογος και αποκόμματά του, χειρόγραφες σημειώσεις και το χρηματικό ποσό των 960 ευρώ.
Οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.
Πηγή: ieidiseis.gr





