ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς που επλήγησαν

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των παραγωγών που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κρήτη, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της περιοδείας του στο νησί.
Πρώτος σταθμός της σημερινής επίσκεψής του στο Ρέθυμνο ήταν η Κρύα Βρύση, στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους οι πυροσβέστες Παντελής Διαμαντάκης, 25 ετών, και Εμμανουήλ Στρατιδάκης, 58 ετών, την ώρα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα τέλη Ιουλίου. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τους ανθρώπους που παράγουν
Αναφερόμενος στις διαδοχικές καταστροφές που έχουν πλήξει την Κρήτη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
«Δυστυχώς η Κρήτη έχει πληγεί πολλαπλώς τους τελευταίους μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τώρα τις καταστροφικές πλημμύρες. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς. Δίπλα στους ανθρώπους που παράγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που επικρατούσαν πριν από δύο δεκαετίες.
Όπως τόνισε, δεν είναι δυνατόν ένα πλημμυρικό φαινόμενο να προκαλεί γενικευμένες καταστροφές, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία απέναντι στις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά, η δήλωση Τσίπρα:
«Πρέπει η πολιτεία να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, δίπλα στους ανθρώπους που παράγουν. Οι άνθρωποι εδώ έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Έχουν καεί ελιές, αμπέλια που δυστυχώς είχαν καεί και πριν από τέσσερα χρόνια και πάνω που αποκαταστάθηκαν ξανακάηκαν. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι αποζημιώσεις, απ’ ό,τι μου είπαν οι ίδιοι στο 10% της καταστροφής για τις πυρκαγιές το ’22, ήρθαν μόλις τον περασμένο Μάρτιο και αμέσως μετά από λίγους μήνες κάηκαν.
Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, συνειδητοποιώντας ότι είναι εθνική υπόθεση η στήριξη της παραγωγής στον τόπο μας, η στήριξη των ανθρώπων που παράγουν. Να βρούμε τον τρόπο, σαν πολιτεία να είμαστε δίπλα τους και να είμαστε αποτελεσματικοί. Είναι το τελευταίο προπύργιο της παραγωγής στη χώρα μας.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι που παράγουν και όχι αυτοί που βρίσκονται στο Κολωνάκι, πίνοντας καφέδες και παίρνοντας τις μεγάλες επιδοτήσεις, στερώντας από τους πραγματικούς παραγωγούς τις επιδοτήσεις που τους αξίζουν, είναι το τελευταίο αναπτυξιακό και παραγωγικό προπύργιο στον τόπο μας. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως εθνικής σημασίας ζήτημα και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, και στον αγροτικό τομέα και στην κτηνοτροφία και κυρίως στήριξη, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Στροφή στις ενεργειακές κοινότητες για φθηνή ενέργεια και στήριγμα ουσιαστικό όταν έχουμε φυσικές καταστροφές.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Η ανθεκτικότητα λοιπόν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και αυτό απαιτεί πόρους και σχέδιο που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε βούληση, ούτε σχέδιο, ούτε πόρους για τους ανθρώπους που τους χρειάζονται».
Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας στο Ρέθυμνο
Το πρόγραμμα της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στο νότιο Ρέθυμνο περιλαμβάνει επίσκεψη στις Μέλαμπες, όπου θα περιηγηθεί στις καμένες εκτάσεις και θα συναντηθεί με αμπελουργούς. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές.
Στη συνέχεια, στο Σπήλι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με κατοίκους του χωριού.
Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Μυλοποτάμου
Το απόγευμα, στις 16:30, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στον Άνω Μυλοπόταμο, με επισκέψεις στα Λιβάδια και στα Ζωνιανά, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Η περιοδεία του στην Κρήτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα Ανώγεια, όπου έχει προγραμματιστεί συζήτηση με κτηνοτρόφους και αγρότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ανάγκες τους.

Πηγή: ieidiseis.gr