ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

«Ευρωπαϊκή απάντηση» και «ευελιξία» ζητά ο Μητσοτάκης για την ενεργειακή κρίση

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο αυξημένο κόστος ενέργειας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας παράλληλα πρόσθετες ευελιξίες για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ενεργειακό κόστος μεγάλο πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στα συμπεράσματα της Συνόδου.

«Θα ζητήσω να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια πρόβλεψη που θα ζητά πρόσθετες ευελιξίες για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «ήδη η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συνδέοντας αυτή τη δυνατότητα με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
«Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να γίνει αντιληπτό πώς συνδέεται η υπεύθυνη οικονομική πολιτική με τις δυνατότητες αυτές», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχιστεί, σημειώνοντας πως δεν αναμένει να υπάρξει άμεσα οριστική κατάληξη.
«Ζητάμε την ευρωπαϊκή ευελιξία, δεν εκτιμώ ότι το θέμα αυτό θα τελειώσει σήμερα ή αύριο», πρόσθεσε.
Η διαφωνία της Αθήνας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας.
«Η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας», τόνισε, εξηγώντας ότι, κατά την ελληνική πλευρά, υπάρχει ουσιαστική ασυνέπεια ανάμεσα στους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους διαθέσιμους πόρους.
«Υπάρχει μια ουσιαστική ασυνέπεια των στόχων της Κομισιόν με τους πόρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάθεσή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική συνοχής και στην αγροτική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί περικοπές στους συγκεκριμένους τομείς.
«Είμαστε από τις χώρες που είμαστε φίλοι της συνοχής, δεν θα δεχθούμε περικοπές για τη συνοχή και την αγροτική πολιτική», δήλωσε.
Κλείνοντας, εξέφρασε την προσδοκία να μεταβληθεί η στάση των κρατών που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικά ως προς τις ευρωπαϊκές δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να συναινέσει σε περικοπές σε βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Εκφράζω την ευχή να πειστούν οι φειδωλοί φίλοι ότι δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ieidiseis.gr