Τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την Περιβαλλοντική Υγεία, με έδρα τον Βόλο, προτείνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού μηχανισμού που θα επικεντρώνεται στη σύνδεση περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.
Στο σκεπτικό της πρότασης επισημαίνεται ότι διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζουν πλέον ως κρίσιμη τη στενή σχέση μεταξύ της κατάστασης του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου.
Η έκθεση σε ρυπογόνες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα, διοξίνες, φουράνια και άλλοι χημικοί, φυσικοί ή βιολογικοί παράγοντες, αλλά και η επιβάρυνση που προέρχεται από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη γεωργία, δημιουργούν, σύμφωνα με την πρόταση, ένα πεδίο κινδύνων που απαιτεί πιο οργανωμένη και μόνιμη κρατική παρακολούθηση.
Ο Δημήτρης Κουρέτας υποστηρίζει ότι η έγκαιρη πρόληψη και η επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων μπορούν να αποτρέψουν μελλοντικές σοβαρές κρίσεις με μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Τι αρμοδιότητες προτείνεται να έχει
Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα Αρχή θα είναι δημόσιος φορέας και θα εποπτεύεται από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βασικός της στόχος θα είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους, η αξιολόγηση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία και η επιστημονική υποστήριξη της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Αρχή θα μπορεί να εκπονεί μελέτες και αναλύσεις, να συνεργάζεται με αρμόδιους δημόσιους φορείς και να παρέχει επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την εφαρμογή εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων.
Παράλληλα, προτείνεται όλες οι γνωμοδοτήσεις και οι συστάσεις της να δημοσιοποιούνται, ενώ κάθε χρόνο θα συντάσσεται έκθεση πεπραγμένων προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.
Συμμετοχή επιστημόνων και φορέων
Η διοίκηση της Αρχής προτείνεται να ασκείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων όσο και εκπρόσωποι επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και επιστήμονες με αναγνωρισμένη γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όπως επισημαίνεται, αντίστοιχοι θεσμοί λειτουργούν ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη βάση εμπειρίας και για την Ελλάδα.
Γιατί προτείνεται ο Βόλος
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση η έδρα της νέας Αρχής να βρίσκεται στον Βόλο.
Η επιλογή αυτή προσδίδει σαφή τοπική διάσταση στην πρωτοβουλία, καθώς η Μαγνησία έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο συζητήσεων για ζητήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δημόσιας υγείας.
Η πρόταση του Δημήτρη Κουρέτα επιχειρεί, έτσι, να μεταφέρει τη συζήτηση από την αποσπασματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στη δημιουργία ενός μόνιμου και εξειδικευμένου θεσμού με επιστημονική, συμβουλευτική και ελεγκτική αποστολή.
Το επόμενο βήμα πλέον είναι να φανεί εάν η πρόταση θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και εάν θα ανοίξει επίσημα η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Περιβαλλοντικής Υγείας με έδρα τον Βόλο.





