Στην οργανωτική συγκρότηση του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, αλλά και στις πολιτικές φιλοδοξίες της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία», αναφέρθηκε η Ζωή Αλεξανδροπούλου, η οποία δραστηριοποιείται στο νέο πολιτικό εγχείρημα στη Μαγνησία, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΝΕΟ 103,3 FM, με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη και την Ειρήνη Θεοδωροπούλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον βαθμό ετοιμότητας του κόμματος απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με την κ. Αλεξανδροπούλου να αναγνωρίζει ότι η τοπική οργάνωση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο συγκρότησης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατηγορηματική αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, αλλά και η επιμονή στον στόχο της αυτοδυναμίας, παρά τα χαμηλότερα ποσοστά που επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Γραφεία και οργανωτική συγκρότηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου
Η Ζωή Αλεξανδροπούλου διευκρίνισε αρχικά ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της κομματικό στέλεχος, αλλά εθελόντρια που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του νέου πολιτικού σχηματισμού.
«Δεν είμαι κάποιο στέλεχος. Είμαι ένας απλός στρατιώτης, όπως είμαστε όλοι οι στρατιώτες στο κίνημα της Ελπίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις ερωτήσεις για την απουσία ολοκληρωμένων κομματικών οργανώσεων στη Μαγνησία, υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να συγκροτηθεί το μόνιμο τοπικό συντονιστικό όργανο, ενώ στον ίδιο χρονικό ορίζοντα προγραμματίζεται και η λειτουργία γραφείων.
Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα τα μέλη πραγματοποιούν συναντήσεις τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, σε εβδομαδιαία βάση.
Μάλιστα, ανακοίνωσε συνάντηση μελών και ενδιαφερομένων για τη Δευτέρα, στις 18:30, σε καφέ στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Γαλλίας, στον Βόλο.
Πώς θα επιλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές στη Μαγνησία
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης αφορούσε τη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Μαγνησία.
Η κ. Αλεξανδροπούλου υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα ονόματα ή χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ψηφοδελτίων.
«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σας διαβεβαιώ», σημείωσε.
Σύμφωνα με την περιγραφή της, οι ενδιαφερόμενοι θα περνούν από διαδοχικά στάδια αξιολόγησης.
Αρχικά θα εξετάζεται το βιογραφικό τους και στη συνέχεια θα ακολουθεί αξιολόγηση από το πολιτικό συμβούλιο, με κριτήρια που σχετίζονται με τις γνώσεις, την πολιτική αντίληψη και τη δυνατότητα δημόσιας εκπροσώπησης.
Το τελικό στάδιο, όπως ανέφερε, θα περιλαμβάνει παρουσίαση των υποψηφίων στα μέλη της τοπικής οργάνωσης, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν ποιοι θα τα εκπροσωπήσουν.
«Τα μέλη είναι αυτά που θα αποφασίσουν ποιος θα τους αντιπροσωπεύσει στο ψηφοδέλτιο», δήλωσε.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Δημήτρη Μαρέδη, δεν προσδιόρισε ημερομηνία για την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Μαγνησίας, παραπέμποντας στις αποφάσεις του πολιτικού συμβουλίου.
Οι αποχωρήσεις και τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις αποχωρήσεις που έχουν απασχολήσει το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Η κ. Αλεξανδροπούλου υποστήριξε ότι η προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης έχει επηρεαστεί από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και την αρνητική δημοσιότητα που, κατά την άποψή της, έχει δεχθεί το κόμμα.
«Κάθε φορά που προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, χάνουμε πολύτιμο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις επιβράδυναν την οργανωτική πρόοδο, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα εμπόδια αυτά έχουν πλέον περιοριστεί.
«Στο επόμενο διάστημα οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν θα είναι τεράστιες», υποστήριξε.
Μαρέδης: «Πώς μιλάτε για αυτοδυναμία όταν ακόμη συναντιέστε στα καφέ;»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε γύρω από την ετοιμότητα του κόμματος να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
Ο Δημήτρης Μαρέδης έθεσε ευθέως το ερώτημα πώς μπορεί η Μαρία Καρυστιανού να μιλά για αυτοδυναμία και εκλογική ετοιμότητα, όταν η οργανωτική συγκρότηση σε τοπικό επίπεδο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«Δεν μπορεί η κυρία Καρυστιανού να λέει ότι πάμε για αυτοδυναμία ή να λέει ότι ίσως γίνουν και πρόωρες εκλογές και ακόμη να μην έχετε οργανωθεί και να βρίσκεστε στα καφέ», επισήμανε ο δημοσιογράφος.
Η κ. Αλεξανδροπούλου αντέτεινε ότι πρόκειται για ένα κόμμα μόλις τριών μηνών, το οποίο συγκροτείται από πολίτες και εθελοντές χωρίς την οργανωτική εμπειρία των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών.
Παράλληλα, επέμεινε ότι η προοπτική αυτοδυναμίας αποτελεί πραγματικό στόχο του πολιτικού σχηματισμού.
«Αμφισβητούμε απολύτως τις δημοσκοπήσεις»
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο Δημήτρης Μαρέδης έθεσε το ζήτημα της απόστασης ανάμεσα στον στόχο της αυτοδυναμίας και στα δημοσκοπικά ποσοστά που επικαλέστηκε.
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε ευρήματα της τάξης του 3% έως 5% για το κόμμα Καρυστιανού, ζητώντας να εξηγηθεί πώς μπορεί να τεθεί ως στόχος η αυτοδύναμη διακυβέρνηση.
Η απάντηση της κ. Αλεξανδροπούλου ήταν χαρακτηριστική.
Αρχικά αμφισβήτησε την αντιπροσωπευτικότητα των δημοσκοπήσεων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα ποσοστά που καταγράφονται για τη Νέα Δημοκρατία.
Όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν αμφισβητεί πλήρως τα αποτελέσματα των δημοσκοπικών ερευνών, απάντησε:
«Απολύτως. Απολύτως».
Η ίδια υποστήριξε ότι η δυναμική του κόμματος δεν αποτυπώνεται, κατά την άποψή της, στις δημοσκοπικές μετρήσεις.
Τι είπε για την ακρίβεια και το αγροτικό πετρέλαιο
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, η συζήτηση μεταφέρθηκε στα προβλήματα της οικονομίας, στην ακρίβεια και στον πρωτογενή τομέα.
Η κ. Αλεξανδροπούλου διαβεβαίωσε ότι το κόμμα διαθέτει επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική παραγωγή, στη μελισσοκομία και στις ανάγκες των επαγγελματιών.
Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το αγροτικό πετρέλαιο από την 1η Νοεμβρίου, απέφυγε να διατυπώσει σαφή αξιολόγηση του μέτρου.
«Να το δω πρώτα, γιατί έχω ακούσει πολλά αλλά δεν έχω δει ποτέ τίποτα. Να το δούμε και να το ξανασυζητήσουμε μετά», απάντησε.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος των καυσίμων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες και το «αντισυστημικό» πρόσημο
Στο τέλος της συνέντευξης, η Ζωή Αλεξανδροπούλου κλήθηκε να εξηγήσει τη θέση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» απέναντι στις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.
Οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν τη θέση που είχε διατυπώσει η Μαρία Καρυστιανού περί μη συνεργασίας με «συστημικά» κόμματα και ζήτησαν να αποσαφηνιστεί πώς ορίζεται αυτός ο χαρακτηρισμός.
Η κ. Αλεξανδροπούλου απέφυγε να κατονομάσει πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, επιμένοντας ότι ο στόχος είναι η αυτοδυναμία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι το κόμμα διαθέτει σχέδιο παρεμβάσεων για τις πρώτες 50 ημέρες ενδεχόμενης διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα θα είναι ορατές οι πρώτες αλλαγές.
Τα επόμενα βήματα στη Μαγνησία
Από τη συνέντευξη προέκυψε ότι η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» βρίσκεται σε διαδικασία οργανωτικής ανάπτυξης στη Μαγνησία, με δύο συγκεκριμένους στόχους για το αμέσως επόμενο διάστημα: τη συγκρότηση μόνιμου συντονιστικού οργάνου και τη λειτουργία κομματικών γραφείων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά τα ζητήματα της ανακοίνωσης των υποψηφίων βουλευτών και της παρουσίασης αναλυτικών προγραμματικών θέσεων για κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Η Ζωή Αλεξανδροπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται περαιτέρω οργανωτική συγκρότηση.





