ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά Κουρέτα: «Μικροπολιτική ρητορεία» – Σκληρή απάντηση για την επένδυση ORION στον Βόλο

Η εταιρεία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η νέα επένδυση αποτελεί υποχρέωση συμμόρφωσης με ευρωπαϊκές απαιτήσεις – Η Εύη Ιωαννίδου υπερασπίζεται τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση του εργοστασίου, στον απόηχο της προσφυγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ΣτΕ

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΑΓΕΤ Ηρακλής καταγράφεται στον Βόλο, με αφορμή τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του εργοστασίου και την επένδυση ORION, που αφορά την εγκατάσταση προηγμένης γραμμής παραγωγής πυρωμένης αργίλου.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι λόγοι της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση.

Η επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Εύη Ιωαννίδου, απάντησε στις αναφορές του περιφερειάρχη, χαρακτηρίζοντας «μικροπολιτική ρητορεία» την προσέγγιση που, κατά την άποψή της, υποβαθμίζει τον χαρακτήρα της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

«Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε αυτή την επένδυση»

Στο επίκεντρο της απάντησης της ΑΓΕΤ βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι το πρόγραμμα ORION δεν αποτελεί υποχρέωση που προκύπτει από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Η Εύη Ιωαννίδου υποστηρίζει ότι η επιλογή της εταιρείας να υλοποιήσει την επένδυση στο εργοστάσιο του Βόλου είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικού σχεδιασμού και όχι απαίτηση συμμόρφωσης με κάποια συγκεκριμένη ελληνική ή ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως επισημαίνει, η ΑΓΕΤ αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη τεχνολογική αναβάθμιση, επιδιώκοντας να περιορίσει το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής της.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, ο σχεδιασμός υπερβαίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία.

Η αιχμηρή δήλωση της Εύης Ιωαννίδου

Η εκπρόσωπος της ΑΓΕΤ Ηρακλής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η υλοποίηση του προγράμματος ORION δεν αποτελεί καμία απολύτως νομοθετική υποχρέωση ή άνωθεν επιβολή/σύσταση για την εταιρεία».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί συνειδητή στρατηγική απόφαση της βιομηχανίας για την παραγωγική της δραστηριότητα στον Βόλο.

«Η επιλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ να φέρει αυτή την πρωτοποριακή επένδυση αποκλειστικά στον Βόλο, είναι μια συνειδητή, στρατηγική απόφαση να καταστήσει την πόλη πανευρωπαϊκό πρότυπο “πράσινης” βιομηχανίας», σημειώνει.

Η δήλωσή της ολοκληρώνεται με ευθεία αιχμή κατά της κριτικής που ασκείται, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προχωρά πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου, στις οποίες, όπως αναφέρει, «εγκλωβίζεται η σημερινή μικροπολιτική ρητορεία».

Τι προβλέπει η επένδυση ORION

Το πρόγραμμα ORION αφορά την εγκατάσταση μιας νέας, πλήρως εξηλεκτρισμένης γραμμής παραγωγής πυρωμένης αργίλου στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στον Βόλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάζει η εταιρεία, στόχος είναι η ανάπτυξη δομικών υλικών με σημαντικά περιορισμένο ανθρακικό αποτύπωμα.

Η τεχνολογία βασίζεται στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγική διαδικασία, με την ΑΓΕΤ να τη συνδέει με τη στρατηγική της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του εργοστασίου του Βόλου στο ευρωπαϊκό βιομηχανικό περιβάλλον.

Πάντως, η προβλεπόμενη περιβαλλοντική απόδοση της επένδυσης αποτελεί διακριτό ζήτημα από τη νομιμότητα και την πληρότητα της νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που αμφισβητεί η Περιφέρεια.

Η αναφορά Κουρέτα στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η αντίδραση της ΑΓΕΤ ήρθε μετά τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουρέτα σχετικά με ευρωπαϊκή απόφαση χρηματοδότησης βιομηχανικών επιχειρήσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικό πλαίσιο ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με την τοποθέτησή του, αφορά επιχειρήσεις που προχωρούν σε τεχνολογικές παρεμβάσεις περιορισμού των εκπομπών.

Όπως υποστήριξε, μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι και η ΑΓΕΤ Ηρακλής, την οποία χαρακτήρισε μοναδική ελληνική εταιρεία στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ο κ. Κουρέτας συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με τις επισημάνσεις που έχει διατυπώσει η Περιφέρεια για την ανάγκη αποτελεσματικότερου ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης.

Από την πλευρά της, η ΑΓΕΤ απαντά ότι η ύπαρξη χρηματοδοτικών δυνατοτήτων δεν αναιρεί τον προαιρετικό χαρακτήρα της επιχειρηματικής απόφασης για την υλοποίηση του ORION.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η διαφωνία για την ΑΕΠΟ

Η δημόσια αντιπαράθεση εξελίσσεται ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ΑΓΕΤ.

Ο Δημήτρης Κουρέτας έχει υποστηρίξει ότι η ΑΕΠΟ παρουσιάζει σημαντικές επιστημονικές και περιβαλλοντικές ελλείψεις, θέτοντας ζητήματα που αφορούν την αποτίμηση των εκπομπών και την αξιολόγηση των συνολικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία θα εξεταστεί η νομιμότητα των περιβαλλοντικών όρων.

Η ΑΓΕΤ, με τη σημερινή της παρέμβαση, επιλέγει να δώσει έμφαση στα χαρακτηριστικά της επένδυσης ORION και στον σχεδιασμό της για την παραγωγή δομικών υλικών χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος.

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το βιομηχανικό μέλλον του Βόλου

Η αντιπαράθεση αναδεικνύει δύο διαφορετικές προτεραιότητες στη δημόσια συζήτηση για τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιμένει στον έλεγχο της νομιμότητας των περιβαλλοντικών όρων και στην ανάγκη πληρέστερης επιστημονικής αξιολόγησης των επιπτώσεων.

Η ΑΓΕΤ, από την άλλη πλευρά, προβάλλει την επενδυτική της πρωτοβουλία ως μια τεχνολογική αλλαγή που, σύμφωνα με την ίδια, θα συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγής.

Το επόμενο διάστημα, η δικαστική εξέλιξη της προσφυγής και η πορεία υλοποίησης του ORION θα αποτελέσουν δύο παράλληλα πεδία ενδιαφέροντος για την τοπική κοινωνία.