Με μια εντυπωσιακή θεατρική παραγωγή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου η πρεμιέρα της παράστασης «Άννα Καρένινα» στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου», σηματοδοτώντας την έναρξη των μεγάλων θεατρικών παραγωγών της νέας καλλιτεχνικής περιόδου του ΔΗΠΕΘΕ.
Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι μεταφέρθηκε στη σκηνή σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου – Νικόλαου Μπαλαμώτη, μέσα από μια απαιτητική παραγωγή που συνδυάζει πολυπληθή θίασο, σκηνικές εναλλαγές, κοστούμια εποχής, μουσική και χορό.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα στην ιστορία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, με τη συμμετοχή 22 συντελεστών επί σκηνής, περισσότερα από 50 κοστούμια και συνολικά 35 σκηνές.
Η ιστορία της Άννας Καρένινα ζωντανεύει στον Βόλο
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται η ιστορία της Άννας Καρένινα, μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με τις κοινωνικές συμβάσεις και τους αυστηρούς κανόνες της εποχής της, διεκδικώντας το δικαίωμα να ακολουθήσει τα προσωπικά της αισθήματα.
Η ερωτική σχέση της με τον Αλεξέι Βρόνσκι, ο γάμος της με τον Αλεξέι Καρένιν και η σύγκρουσή της με το κοινωνικό περιβάλλον συγκροτούν τον βασικό δραματικό άξονα του έργου.
Παράλληλα, αναπτύσσεται η ιστορία του Κόστια Λέβιν, ο οποίος αναζητά την προσωπική ευτυχία, την πίστη και το βαθύτερο νόημα της ζωής.
Οι δύο αφηγηματικές διαδρομές συνθέτουν μια θεατρική ιστορία για τον έρωτα, τις ανθρώπινες επιλογές, την κοινωνική υποκρισία και το τίμημα της προσωπικής ελευθερίας.
Μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ
Η σκηνική μεταφορά του έργου αποτέλεσε ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα για το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, καθώς το ογκώδες μυθιστόρημα του Τολστόι έπρεπε να αποκτήσει θεατρική δομή, διατηρώντας τους βασικούς χαρακτήρες και τις συγκρούσεις του.
Η παραγωγή περιλαμβάνει 35 σκηνές, με συνεχείς αλλαγές σκηνικών και αντικειμένων, ενώ περισσότερα από 50 κοστούμια εποχής αναπαριστούν την αισθητική της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.
Σημαντικό ρόλο έχουν και οι χορογραφημένες σκηνές, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή της σχολής χορού Dance Studio.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Αλέξανδρου – Νικόλαου Μπαλαμώτη επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα του έργου, μεταφέροντας στη σύγχρονη θεατρική σκηνή τα ανθρώπινα διλήμματα που περιγράφει ο Τολστόι.
Οι πρωταγωνιστές
Τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο της Άννας Καρένινα ερμηνεύει η Βικτώρια Φώτα, ενώ τον Αλεξέι Βρόνσκι υποδύεται ο Γιάννης Σιάμπαλιας.
Στον ρόλο του Αλεξέι Καρένιν εμφανίζεται ο Γρηγόρης Γαλάτης, ενώ τον Κόστια Λέβιν ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Γώγουλος.
Στη διανομή συμμετέχουν επίσης η Ευτυχία Φαναριώτη, ο Αντώνης Κυριακάκης, η Μυρσίνη Καρματζόγλου, η Κέλλυ Σαραβάνου, η Μαρία Μαργαρίτη και η Μαρίνη Καγιά.
Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος – Νικόλαος Μπαλαμώτης συμμετέχει και επί σκηνής, στον ρόλο του Νικολάι Λέβιν.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τις 29 Νοεμβρίου
Η «Άννα Καρένινα» θα παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 20:00, μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 2026.
Η γενική είσοδος έχει οριστεί μόλις στα 5 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει μια μεγάλη θεατρική παραγωγή με ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο.
Το εγχείρημα υλοποιείται από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, το οποίο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η πρεμιέρα της «Άννας Καρένινα» σηματοδοτεί μια φιλόδοξη εκκίνηση για τη θεατρική περίοδο 2026–2027 στον Βόλο, με ένα έργο παγκόσμιας αναγνώρισης και μια παραγωγή ασυνήθιστα μεγάλης κλίμακας για το τοπικό θέατρο.








