Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα βρίσκεται η Μαγνησία, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε πανελλαδικό επίπεδο να καταγράφονται στο Πήλιο και στις Σποράδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.
Η Τετάρτη 28 Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για την περιοχή, καθώς οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχειλίσεις χειμάρρων και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών έως τις 17:40 αποτυπώνουν το μέγεθος της κακοκαιρίας, με τρεις περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη χώρα.
Πρωταθλήτρια βροχόπτωσης η Πορταριά – Πάνω από 100 χιλιοστά σε Ζαγορά και Σκιάθο
Στην Πορταριά καταγράφηκαν 111,6 χιλιοστά βροχής, η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά μέχρι την ώρα της καταγραφής.
Ακολούθησε η Ζαγορά Πηλίου με 104,4 χιλιοστά, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σκιάθος με 102,2 χιλιοστά.
Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι μετρήσεις και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας, με τον Βόλο να καταγράφει 85,6 χιλιοστά, την Άνδρα Μαγνησίας 81 χιλιοστά και τον σταθμό Βόλος-Λιμάνι 66 χιλιοστά.
Αναλυτικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr έως τις 17:40 της Τετάρτης:
| Περιοχή | Ύψος βροχής |
|---|---|
| Πορταριά Μαγνησίας | 111,6 χιλ. |
| Ζαγορά Πηλίου | 104,4 χιλ. |
| Σκιάθος | 102,2 χιλ. |
| Κέα | 93,8 χιλ. |
| Βόλος | 85,6 χιλ. |
| Άνδρα Μαγνησίας | 81,0 χιλ. |
| Σκιάθος – Ξάνεμος | 79,0 χιλ. |
| Βόλος – Λιμάνι | 66,0 χιλ. |
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 111,6 χιλιοστά της Πορταριάς αντιστοιχούν σε περισσότερα από 111 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που καταδεικνύει τον μεγάλο όγκο της βροχής που δέχθηκε η περιοχή μέσα σε λίγες ώρες.
Στο επίκεντρο ο Βόλος και οι χείμαρροι του Πηλίου
Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που καταγράφονται στις ορεινές περιοχές του Πηλίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, καθώς μέρος των υδάτων κατευθύνεται μέσω των χειμάρρων προς τις χαμηλότερες περιοχές.
Η κατάσταση στον Κραυσίδωνα προκαλεί ανησυχία, καθώς η στάθμη του έχει ανέβει σημαντικά, επαναφέροντας τις μνήμες των καταστροφικών πλημμυρών του Daniel και του Elias τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παράλληλα, προβλήματα από τη συσσώρευση υδάτων έχουν καταγραφεί σε δρόμους της πόλης, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε περιοχές του Νοτίου Πηλίου.
Μεγάλες ποσότητες βροχής και στην υπόλοιπη χώρα
Η κακοκαιρία δεν περιορίστηκε στη Μαγνησία, καθώς σημαντικές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων αναδεικνύει τη Μαγνησία και τις Σποράδες ως τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.
Τα στοιχεία αφορούν τις μετρήσεις έως τις 17:40 και όχι το τελικό ύψος βροχόπτωσης του εικοσιτετραώρου, καθώς τα καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ώρες.
Η εξέλιξη της κακοκαιρίας παραμένει κρίσιμη, ιδιαίτερα για τις περιοχές που έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο όγκο νερού και παρουσιάζουν αυξημένη ευπάθεια σε πλημμυρικά φαινόμενα.





