Στην πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα για τους Ποινικούς Κώδικες του 2019, αλλά και σε μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, από τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τα κόκκινα δάνεια μέχρι τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών νότια της Κρήτης, αλλά και τη συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Μαρινάκης για αμερικανικές εκλογές: «Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος της χώρας»
Αναφερόμενος στις εκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Ουάσιγκτον δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος της χώρας και η σχέση δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς και πολύ καλές σχέσεις με τις δύο πτέρυγες του εκεί πολιτικού συστήματος. Να συγχαρώ τους Ελληνοαμερικανούς που εξελέγησαν», δήλωσε.
Για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια πρωτοφανή πληθωριστική κρίση διεθνώς, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη.
«Βιώνουμε και εμείς δύσκολη πραγματικότητα. Το δίλημμα δεν είναι αν θα βρεθεί ένας πολιτικός ή κόμμα να εξαφανίσει ένα πρόβλημα παγκόσμιο αλλά ποιος μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα. Αυτό το οποίο ζητάνε οι πολίτες είναι ρεαλιστικές λύσεις και όχι προβολές με άλλες χώρες», ανέφερε.
Η απάντηση για τους Ποινικούς Κώδικες και τον Αλέξη Τσίπρα
Στο επίκεντρο της ενημέρωσης βρέθηκε η αντιπαράθεση για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες το 2019, μετά και την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Mega News.
Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στις εισηγήσεις των επιστημόνων, αποφεύγοντας, όπως υποστήριξε, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις που ελήφθησαν τότε.
«Η αλήθεια είναι ότι εδώ ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις και να κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. Όσες επιθέσεις ο ίδιος και να κάνει, ο ίδιος τις ξεκίνησε με επιχείρηση λάσπης κατά του πρωθυπουργού και με πρωτοφανή χαρακτηρισμό, κανείς δεν θα ξεχάσει τους ποινικούς κώδικες το 2019», είπε.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι αλλαγές αποτελούσαν πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης και των βουλευτών που τις ψήφισαν, επισημαίνοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου λίγο πριν από τις εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία.
«Δεν είναι αστείο όπως είπε να έχει μικρότερη ποινή κάποιος που βιάζει. Είναι πολιτική απόφαση κάθε κυβέρνησης και κάθε βουλευτή τι θα ψηφίσει. Το να ψηφίζεις λοιπόν η ανθρωποκτονία να μην έχει αποκλειστική ποινή τα ισόβια, είναι μια πολιτική απόφαση. Το μείζον του ποινικού κώδικα είναι η πολιτική στάθμιση που έκανε προσωπικά κάθε βουλευτής. Όποιος τον ψήφισε, θα τον ακολουθεί», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να ακολουθήσει τις επιστημονικές εισηγήσεις, είχε στη διάθεσή του τέσσερα χρόνια για να τις φέρει προς ψήφιση και όχι να προχωρήσει στην αλλαγή λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής.
Για τα κίνητρα πίσω από τις αποφάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει δικαστικές ευθύνες, ενώ επικαλέστηκε τις προηγούμενες αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι έχει προσωπικά στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα και συνδέοντας τη στάση του με την υπόθεση Novartis.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτική κριτική, θα απαντάμε σε επιθέσεις λάσπης, δεν ποινικοποιούμε αυτές τις υποθέσεις. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, κερδίζοντας τον κ. Τσίπρα αλλά αν καταφέρουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών», σημείωσε.
Για τη συνέντευξη Τσίπρα στη Liberation
Ερωτηθείς για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική εφημερίδα Liberation και τις αναφορές του στα γεγονότα του 2008 και του 2015, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναφέρεται σε ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή.
Χαρακτήρισε «φοβερό» το γεγονός ότι, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας «φαντασιώνεται κοινωνική αναταραχή», ενώ υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορετική προσέγγιση για την πολιτική και κοινωνική κανονικότητα.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι για την Αριστερά η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία. Έχουμε εντελώς αντίθετη προσέγγιση και δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια αυτά. Δεν θα έχει, θεωρώ, β’ γύρο – όσο κι αν κάποιοι το προσπαθούν», ανέφερε.
Στη συνέχεια επανέφερε την κριτική για τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης του 2015, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη χάρη και στην ψήφο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Τσίπρας μας βύθισε σε μία κρίση ενώ ήμαστε έτοιμοι να βγούμε. Πήγαμε να βγούμε από την Ευρώπη και μείναμε όχι μόνο επειδή έκανε κωλοτούμπα ο κ. Τσίπρας αλλά γιατί οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν. Αν μείναμε οφείλεται κυρίως στους Έλληνες πολίτες που έκαναν υπομονή και γιατί οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν. Δεν θα αλλάξει την ιστορία ο κ. Τσίπρας όσο κι αν προσπαθεί», δήλωσε.
Κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη μείωση των κόκκινων δανείων και στη νέα ρύθμιση για τους συνεπείς δανειολήπτες, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν εκείνη που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ανέφερε.
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι, παρά τις αντιφάσεις που εντοπίζει στην αντιπολίτευση, κρατά το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε σημαντικός αριθμός άρθρων.
Τι είπε για τη Navtex και το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Ερωτηθείς για τη Navtex που αφορά τις εργασίες του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ο Παύλος Μαρινάκης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και η σχετική αναγγελία.
«Το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμούμε ότι θα εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια και η navtex. Αίτημα για άδεια υπεβλήθη μόνο στις ελληνικές Αρχές. Το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, είτε ενημέρωση, είτε άδεια όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι άλλο πράγμα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την εταιρεία», ανέφερε.
Η τοποθέτηση για τα Ίμια και την υποψηφιότητα Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ
Σχετικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για την κρίση των Ιμίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη και ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
«Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι αδιαμφισβήτητη, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο», δήλωσε.
Επικαλέστηκε, παράλληλα, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των μικρασιατικών ακτών και των Δωδεκανήσων.
Όπως υποστήριξε, η κρίση του 1996 δεν άλλαξε το καθεστώς κυριαρχίας της Ελλάδας στα Ίμια, ενώ οι τουρκικές αμφισβητήσεις δεν δημιουργούν τετελεσμένα ούτε μεταβάλλουν το διεθνές νομικό καθεστώς.
Για την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ, ο κ. Μαρινάκης επέκρινε όσους, όπως είπε, έσπευσαν να διατυπώσουν συμπεράσματα στο εσωτερικό της χώρας.
«Είναι άλλη μία περίπτωση που κάποιοι εντός συνόρων συνωμοσιολογούντες και ένα μέρος του πολιτικού συστήματος βιάστηκε. Καλό είναι αυτό το ερώτημα να το υποβάλλετε στους βιαστικούς ειδικά στα εθνικά θέματα. Δεν είναι όλα για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», ανέφερε.
Μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη και υπόθεση ΜΚΟ
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα.
Επικαλέστηκε, επίσης, τη μείωση των ροών σε σύγκριση με πέρυσι, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει αυξημένη πίεση νότια της Κρήτης. Όπως είπε, οι δομές της περιοχής βρίσκονται στο 50% της πληρότητάς τους.
Για την υπόθεση της ΜΚΟ που φέρεται να έπαιρνε χρήματα από παιδιά, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ακόμη μία «φρικιαστική ιστορία», υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψή της πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση και όχι να της χρεωθεί.
Η απάντηση για τον συντελεστή δόμησης και τις ζώνες υποδοχής
Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για την αύξηση του συντελεστή δόμησης, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεν προβλέπεται γενική αύξηση των τετραγωνικών που μπορούν να οικοδομηθούν ούτε μεταφορά συντελεστή από έναν δήμο σε άλλον.
Εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά τις ζώνες υποδοχής συντελεστή, δηλαδή περιοχές στις οποίες θα μπορούν να μεταφέρονται δικαιώματα δόμησης από ακίνητα που δεν επιτρέπεται να οικοδομηθούν ή να αξιοποιήσουν πλήρως τον συντελεστή τους.
Ως παράδειγμα ανέφερε ένα νεοκλασικό ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αντικατασταθεί από κτίριο 500 τετραγωνικών, αλλά η κατεδάφισή του απαγορεύεται. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να λάβει τίτλο για τα 300 τετραγωνικά που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να τον διαθέσει μέσω ψηφιακής τράπεζας γης.
«Δεν πρόκειται για πρόσθετη δόμηση», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε την εκπόνηση μελέτης και ότι, μετά την επεξεργασία της από το δικαστήριο, θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη έχει υποδείξει περιοχές που δεν είναι παραδοσιακοί οικισμοί.
Φοροδιαφυγή και ΑΑΔΕ: «Όπου υπάρχουν επίορκοι, πρέπει να λογοδοτήσουν»
Για δημοσίευμα σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής και τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχει δώσει η ανεξάρτητη Αρχή.
«Όπου υπάρχουν επίορκοι ή, αν κρίνει η Δικαιοσύνη, υπαίτιοι, ένοχοι στο τέλος της ημέρας, για σοβαρά ποινικά αδικήματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν και αν κριθούν ένοχοι να πληρώσουν την ποινή που θα προβλέψει η Δικαιοσύνη», δήλωσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ακυρώνεται συνολικά το έργο μιας ανεξάρτητης Αρχής ή μιας υπηρεσίας εξαιτίας ενδεχόμενων ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.
Μηδενικός ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου και δημοτικές χρηματοδοτήσεις
Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μηδενιστεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις 25 συντελεστών ΦΠΑ και ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες καθορίζουν τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.
«Είμαστε κυβέρνηση που είχε μειώσει 25 φόρους ΦΠΑ. Τόσους έχουμε μπορέσει να μειώσουμε. Και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και σημαντική κίνηση που έχει συμβολισμό. Αυτός που έχει μειώσει 25, δικαιούται να έχει την αξιοπιστία ότι εφόσον υπάρχουν τα λεφτά θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση οφείλει να προσδιορίζει το κόστος των προτάσεών της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του φόρου εισοδήματος.
Ερωτηθείς για τις διεκδικήσεις των δημάρχων μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε και θα συνεχίσει να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης των δήμων και στα κονδύλια για έργα υποδομής.
Για το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας και την ψήφο της Ελλάδας, παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα έχει αποδείξει τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.
Τέλος, για δημοσιεύματα που αφορούν τη βουλευτή της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ανέφερε ότι η ίδια έχει δώσει εξηγήσεις και δηλώνει ότι έχει χωρίσει από το 2019.
Επιθέσεις φασιστών και στάση της Αστυνομίας
Ερωτηθείς για επιθέσεις φασιστών και τη στάση της Αστυνομίας, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και σε επιθέσεις από τον ακροαριστερό χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν οι ακροαριστεροί κάνουν δολοφονικές επιθέσεις είναι απλά Παρασκευή».
Στη συνέχεια τόνισε ότι η εγκληματική βία πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από την πολιτική ή ιδεολογική προέλευση των δραστών.
«Οι εγκληματίες είναι εγκληματίες όπου και αν ανήκουν. Υπάρχει απάντηση για το τι μπορεί να απαγορεύσει η Δικαιοσύνη. Ως προς το περιστατικό στην Πάτρα, έχω ενημερωτικό από το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Κάθε περιστατικό βίας, κάθε επίθεση είναι εξίσου καταδικαστέα και την αντιμετωπίζει η Αστυνομία ώστε να συλλάβει τους δράστες και η Δικαιοσύνη να τους κρίνει», κατέληξε.
Πηγή: ieidiseis.gr





