ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βιβλιοπαρουσίαση Γ. Σύρου: Καλεσμένοι ο Συγγραφέας Δ. Ευαγγελίδης και ο Καθηγητής Ν. Βασιλειάδης

262547805 990003041927996 9031674507668707021 n 1

Από αριστερά προς δεξιά: Δημήτριος Ευαγγελίδης, Γεώργιος Σύρος, Νικόλαος Βασιλειάδης

KEN 728X100

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου ώρα 19.00΄ θα διεξαχθεί η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γεωργίου Σύρου «Η εθνική συνείδηση ως έννοια και ως αντίληψη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» (Σπυρίδη 130, Βόλος).

Την εκδήλωση θα διευθύνει ο δημοσιογράφος της εφημ. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» Δημήτριος Παπαγεωργίου

Στον Βόλο θα παρευρεθεί, ως ομιλητής της εκδηλώσεως, ο έγκριτος πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Δημήτριος Ευαγγελίδης, ο οποίος έχει επιδείξει ένα αξιόλογο ιστορικό έργο. Ομιλητής θα είναι επίσης ο Νικόλαος Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πολιτισμού και Θεσμών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δικηγόρος και Ειδικός Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γεώργιος Κοτλίδας, η συγγραφέας και Πρόεδρος της «Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού» Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Όθρυς» Ευστάθιος Πολυμέρου και ο δικηγόρος και Γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας Πέτρος Νικολού.

Επίτιμη καλεσμένη θα είναι η διεθνούς φήμης λυρίστρια Λίνα Παλερά, ενώ αποσπάσμα θα διαβάσει η βαλκανολόγος Κατερίνα Κοντομέρκου

Δια του παρόντος συγγράμματος επιχειρείται η ανασύνθεση ενός βασικού μέρους της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μία αναψηλάφηση γεγονότων θεμελιώδους ιστορικής σημασίας, οι φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις των οποίων φθάνουν ως τις μέρες μας. Μέσω δε της αντιπαραβολής της αρχαιοελληνικής εθνικής κοσμοαντιλήψεως προς την σύγχρονη εθνοαποδομητική πολεμική, ανασυντίθενται τα καίρια εκείνα ζητήματα μεγίστης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας, το εύρος της παιδαγωγικής επιδράσεως των οποίων έχει συσταλεί και η ηθοπλαστική τους δύναμη έχει ατονήσει. Επιπροσθέτως, στοιχειοθετείται η ύπαρξη εθνικής συνειδήσεως στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, η οποία στέκει ως σκιά πίσω από την πολυκύμαντη ιστορία του. Επίσης, καταδεικνύεται η ασυνείδητη αναγωγή αυτής σε μυστικό θεμελιακό νόμο της ανθρώπινης συμπεριφοράς κάθε φορά που διαταράσσεται η αρμονία της Ιστορίας και παραβιάζεται η αρχή της εθνικότητας. Διότι την εθνικότητα, κατά τον Μ. Μπακούνιν, «οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Η καταπίεσή της είναι έγκλημα, και, αυτή γίνεται ιερή αρχή κάθε φορά που απειλείται ή καταπιέζεται.» Το ανά χείρας σύγγραμμα συνιστά κίνητρο πνευματικών ανατροπών, ταυτοχρόνως μέσο ανακοπής της προϊούσης εθνικής λήθης και της υποσκάψεως της Ιστορίας. Είναι ιδιαιτέρως εύληπτο και περιεκτικό, αποτελεί δε ένα επωφελές εκπαιδευτικό όπλο για την νεολαία, η οποία βυθίζεται ολοένα στο τέλμα της αγνοίας, του αφελληνισμού, της αλλοτριώσεως και στην τύρβη της μαζικής κουλτούρας του σύγχρονου κόσμου. «Εις κάθε έθνος, από την στιγμήν που εισέρχεται εις την Ιστορίαν, υπάρχει η συνείδησις της εθνικής ενότητος.» (Ιωάννης Συκουτρής)

9F31AA584B4B433EA944A3600C888F04
error: Content is protected !!