ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Καμπανάκι από το ΔΝΤ: Οι κρίσεις δεν τελειώνουν

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Την ανησυχία της ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως πως οι κρίσεις και τα σοκ θα αποτελούν πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πραγματικότητας εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μιλώντας στο podcast «Leaders with Francine Lacqua» του Bloomberg, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι, έπειτα από μια αλληλουχία κρίσεων τα τελευταία χρόνια, η διεθνής κοινότητα οφείλει να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά θεμέλια απέναντι σε αναταράξεις που εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα.

«Ανησυχώ ότι δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πλήρως πως έτσι θα είναι ο κόσμος από εδώ και πέρα. Δεν πρόκειται να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα σοκ θα έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Γκεοργκίεβα, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του οργανισμού από το 2019, έχει διαχειριστεί διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, από την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις εμπορικές εντάσεις που προκάλεσαν οι δασμοί και, πιο πρόσφατα, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερε, αποστολή του ΔΝΤ είναι να διατηρεί προσηλωμένα τα 191 κράτη-μέλη του στη συνεργασία για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
«Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε είναι η αντικειμενική ανάλυση», σημείωσε
Οι επιπτώσεις από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τεχνητή νοημοσύνη και στις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην αγορά εργασίας και στις τοπικές οικονομίες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου, δεν είχαν εκτιμήσει επαρκώς τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση.
Όπως είπε, ενώ η παγκόσμια οικονομία συνολικά ωφελήθηκε από την παγκοσμιοποίηση, πολλές τοπικές κοινωνίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με απώλεια θέσεων εργασίας και οικονομική αποδυνάμωση χωρίς να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα. Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τον Ιούλιο, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενη στη Ρωσία, η ίδια υπενθύμισε ότι το Ταμείο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης της τακτικής αξιολόγησης της ρωσικής οικονομίας το 2024, δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υποστήριξαν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση νομιμοποίηση των προσπαθειών της Μόσχας να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις.
«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και από τις δύο πλευρές και αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε τη διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εμφανιζόταν απρόθυμη να παράσχει κρίσιμα οικονομικά στοιχεία για το εμπόριο και τις εξαγωγές της.
Παρά τις δυσκολίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή η τακτική αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας θα επανεκκινήσει, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία, έχοντας εγκρίνει χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 15,6 δισ. δολαρίων το 2023 και επιπλέον 8,1 δισ. δολαρίων φέτος, συνδέοντας τη χρηματοδότηση με την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Πηγή: ieidiseis.gr