Κατάμεστο ήταν χθες το βράδυ το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, όπου παρουσιάστηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, στο πλαίσιο της περιορισμένης καλοκαιρινής περιοδείας της παράστασης για το 2026.
Οι Βολιώτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στο θεατρικό ραντεβού, γεμίζοντας το θέατρο και παρακολουθώντας μία σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας τραγωδίας του Σοφοκλή. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Αντιγόνης, με τον Μελέτη Ηλία να υποδύεται τον Κρέοντα και τον Μιχάλη Οικονόμου στον ρόλο του φύλακα.
Η παράσταση επιστρέφει φέτος μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περιοδεία του 2025, κατά την οποία, σύμφωνα με τους συντελεστές, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 25 sold out παραστάσεις με συνολικά πάνω από 50.000 θεατές. Για το καλοκαίρι του 2026 παρουσιάζεται ανανεωμένη σε επιλεγμένα θέατρα και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Μια «Αντιγόνη» που συνομιλεί με το σήμερα
Ο Θέμης Μουμουλίδης μεταφέρει τη σύγκρουση της αρχαίας Θήβας σε ένα σκηνικό περιβάλλον που παραπέμπει ευθέως στα σύγχρονα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων.
Ο πόλεμος έχει τελειώσει, οι νεκροί περισυλλέγονται και απέναντι στον νόμο του Κρέοντα υψώνεται η άρνηση της Αντιγόνης να υποταχθεί. Η απαίτησή της να αποδώσει τις νεκρικές τιμές στον αδελφό της μετατρέπεται σε αφετηρία μιας ευρύτερης σύγκρουσης γύρω από τα όρια της εξουσίας, την ελευθερία, το δίκαιο και την ατομική ευθύνη.
Το δίλημμα νόμος ή δίκαιο αποκτά ιδιαίτερο βάρος στη συγκεκριμένη σκηνοθετική προσέγγιση. Η Αντιγόνη γνωρίζει το τίμημα της επιλογής της, αλλά αρνείται να ενδώσει. Το «όχι» της απέναντι στον Κρέοντα μετατρέπεται έτσι σε πράξη διεκδίκησης μιας ζωής με αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Η σύγχρονη αισθητική, τα κοστούμια, η έντονη χρήση του ήχου και οι αντιθέσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι επιχειρούν να συνδέσουν το σοφόκλειο έργο με σημερινά ζητήματα εξουσίας, αποκλεισμού και καταστολής.
Ισχυρό καστ επί σκηνής
Μαζί με τη Λένα Παπαληγούρα, τον Μελέτη Ηλία και τον Μιχάλη Οικονόμου, στην παράσταση συμμετέχουν οι Θανάσης Δόβρης, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Λένα Μποζάκη, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Νούσης, Βαγγέλης Σαλευρής και Ιώβη Φραγκάτου.
Η φετινή «Αντιγόνη» εγκαινιάζει παράλληλα τον κύκλο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δημιουργία της 5ης Εποχής Τέχνης.
Η εικόνα του γεμάτου Θερινού Δημοτικού Θεάτρου επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τη δυναμική που διατηρεί το αρχαίο δράμα στο κοινό, αλλά και το ενδιαφέρον των Βολιωτών για τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές που εντάσσονται στο καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης.









