ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Εορτολόγιο 25 Οκτωβρίου 2026: Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Την Κυριακή (25/10), το εορτολόγιο περιλαμβάνει τη μνήμη των Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου, των δύο νοταρίων που μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά επίσης την Αγία Ταβιθά, την Αγία Χρυσάνθη και τον Άγιο Χρυσάφιο, ενώ η ημέρα είναι παραμονή της μεγάλης γιορτής του Αγίου Δημητρίου.
Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, την Κυριακή (25/10) γιορτάζουν όσοι και όσες έχουν τα ακόλουθα ονόματα, σε αλφαβητική σειρά:

Μαρκιανός
Μαρτύριος
Χρυσάφης
Χρυσάφιος
Χρυσαφένια
Χρυσάνθη

Ποιοι Άγιοι τιμώνται στις 25 Οκτωβρίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη των Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων, της Αγίας Ταβιθάς, της Αγίας Χρυσάνθης και του Αγίου Χρυσαφίου.
Στο συναξάρι της ημέρας αναφέρονται ακόμη οι Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος, ο Άγιος Αναστάσιος, ο Άγιος Ουαλλερίνος, ο Άγιος Σαβίνος, ο Άγιος Ούαρος ο εν Αιγύπτω, ο Άγιος Γεώργιος επίσκοπος Αμάστριδος, οι Άγιοι Παππίας, Διόδωρος και Κλαυδιανός, καθώς και δύο μάρτυρες από τη Θράκη.
Την ίδια ημερομηνία μνημονεύονται οι Όσιοι Μαρτύριος ο Έγκλειστος και Μαρτύριος ο διάκονος, οι Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Λουκιανός, οι Άγιοι Νικηφόρος και Στέφανος, οι Άγιοι Φιλάδελφος και Πολύκαρπος και ο Όσιος Μακάριος, επίσκοπος Πάφου της Κύπρου.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος
Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος έζησαν τον 4ο αιώνα μ.Χ. και υπηρέτησαν ως νοτάριοι, δηλαδή γραμματείς, του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Παύλου του Ομολογητή.
Η δράση τους συνδέθηκε με τη μεγάλη θεολογική διαμάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές της ορθόδοξης διδασκαλίας και στους οπαδούς του Αρείου, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη θεότητα του Ιησού Χριστού με τον τρόπο που την όριζε η Σύνοδος της Νίκαιας.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, όταν ο Παύλος αρνήθηκε να αποδεχθεί τις αρειανικές θέσεις, εκδιώχθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο και εξορίστηκε. Ο Μαρκιανός και ο Μαρτύριος παρέμειναν πιστοί στον αρχιεπίσκοπό τους και εξακολούθησαν να υπερασπίζονται τη διδασκαλία του.
Η στάση τους προκάλεσε την αντίδραση των αντιπάλων τους. Όπως αναφέρει ο συναξαριστής, οι δύο γραμματείς συνελήφθησαν και κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Εκείνοι αρνήθηκαν και, σύμφωνα με τη συναξαριακή διήγηση, θανατώθηκαν με μαχαίρι, παραμένοντας σταθεροί στην πίστη τους. Το μαρτύριό τους τοποθετείται γύρω στο 355 μ.Χ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τους δύο Αγίους ως μάρτυρες της πίστης, ενώ η μνήμη τους εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου.

Η Αγία Ταβιθά και το θαύμα του Αποστόλου Πέτρου
Ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της 25ης Οκτωβρίου έχει η Αγία Ταβιθά, γνωστή από την Καινή Διαθήκη για τη φιλανθρωπική της δράση.
Η Ταβιθά ζούσε στην Ιόππη και ήταν μαθήτρια του Χριστού. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, διακρινόταν για τις αγαθοεργίες και την προσφορά της στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Όταν πέθανε, οι πιστοί κάλεσαν τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος βρισκόταν στη γειτονική Λύδδα. Η βιβλική διήγηση αναφέρει ότι ο Πέτρος προσευχήθηκε και της ζήτησε να σηκωθεί, οπότε εκείνη άνοιξε τα μάτια της και ανασηκώθηκε.
Το περιστατικό περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (9:36-42) και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα θαύματα που αποδίδονται στον Απόστολο Πέτρο.
Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Η Κυριακή (25/10) συμπίπτει με την επιστροφή στη χειμερινή ώρα στην Ελλάδα.
Στις 04:00 τα ξημερώματα, τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω και δείχνουν 03:00, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος εφαρμογής της θερινής ώρας.
Η αλλαγή αυτή επηρεάζει και τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου, οι οποίες εμφανίζονται μία ώρα νωρίτερα στο ρολόι σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.
Ανατολή και δύση ηλίου στην Αθήνα
Για την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, οι αστρονομικοί υπολογισμοί για την Αθήνα δίνουν τα εξής στοιχεία:

Ανατολή ηλίου: 06:43
Δύση ηλίου: 17:34
Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες και 51 λεπτά

Οι ώρες είναι τοπικές και λαμβάνουν υπόψη την επιστροφή στη χειμερινή ώρα.

Όσον αφορά τη Σελήνη, βρίσκεται σε αύξουσα αμφίκυρτη φάση, με φωτισμό που προσεγγίζει το 100%. Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή ως «Φεγγάρι του Κυνηγού», ακολουθεί τη Δευτέρα (26/10).
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενημέρωση για τη νόσο και την ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης.
Ολόκληρος ο Οκτώβριος αποτελεί διεθνώς μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, με πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον προληπτικό έλεγχο και την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόγνωσης.
Η ημέρα αποτελεί επίσης αφορμή για την ανάδειξη των αναγκών των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο και την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου
Στις 25 Οκτωβρίου γιορτάζεται επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η οποία καθιερώθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του διεθνούς κλάδου παραγωγής ζυμαρικών.
Η ημέρα αναδεικνύει τη διατροφική, πολιτιστική και γαστρονομική σημασία των ζυμαρικών, ενός τροφίμου που καταναλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Για το 2026, ο Διεθνής Οργανισμός Ζυμαρικών (International Pasta Organisation) έχει δώσει έμφαση στη σημασία των κοινών γευμάτων, παρουσιάζοντας οκτώ συνταγές από διαφορετικές χώρες και τέσσερις ηπείρους.
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του οργανισμού έχουν προγραμματιστεί για τις 27 και 28 Οκτωβρίου στην Πάρμα της Ιταλίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών αποτελεί πρωτοβουλία του συγκεκριμένου κλάδου και όχι επίσημη διεθνή ημέρα του ΟΗΕ.

Πηγή: ieidiseis.gr