ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Κακοκαιρία: Πλημμύρες στη Σάμο, κατολίσθηση στην Κάλυμνο

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Σοβαρά προβλήματα και υλικές ζημιές προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, με σπίτια και υπόγεια να πλημμυρίζουν στη Σάμο και έναν μεγάλο βράχο να καταλήγει σε ιδιωτικό γκαράζ στην Κάλυμνο, έπειτα από κατολίσθηση. Τα έντονα φαινόμενα της Κυριακής (1/11) έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί για νέες ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα (2/11).
Στο Ηραίο της Σάμου, η υπερχείλιση ρέματος είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν νερά σε κατοικίες και υπόγειους χώρους, με την Πυροσβεστική να πραγματοποιεί αντλήσεις. Στην Κάλυμνο, ένας ογκόλιθος αποκολλήθηκε από πλαγιά στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στην Πόθια, πέρασε πάνω από δρόμο και προσέκρουσε σε ιδιωτικό γκαράζ, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων, καθώς μετά μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων αναμένεται νέα επιδείνωση. Στο επίκεντρο των προγνώσεων βρίσκεται και το βαρομετρικό χαμηλό «Agneta», το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα από την Τρίτη (3/11).

Σάμος: Πλημμύρισαν σπίτια στο Ηραίο
Μεγάλες ποσότητες νερού συγκεντρώθηκαν στο Ηραίο της Σάμου, όταν ρέμα υπερχείλισε εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες και κτίρια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο σημείο κινητοποιήθηκαν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούσαν για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένους υπόγειους χώρους και τον περιορισμό των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και μηχανήματα του Δήμου, με στόχο την απομάκρυνση φερτών υλικών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η υπερχείλιση του ρέματος.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή, καθώς τα έντονα φαινόμενα είχαν ήδη προκαλέσει προβλήματα σε σπίτια και υποδομές της περιοχής.

Κάλυμνος: Ογκόλιθος κατέληξε σε γκαράζ
Σοβαρό περιστατικό κατολίσθησης σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (1/11) στον Άγιο Βασίλειο, στην Πόθια της Καλύμνου.
Σύμφωνα με το τοπικό Kalymnos News, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από πλαγιά, πέρασε πάνω από τον δρόμο και κατέληξε μέσα σε ιδιωτικό γκαράζ, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά τη σοβαρότητα της κατολίσθησης και το γεγονός ότι ο ογκόλιθος διέσχισε τον δρόμο πριν προσκρούσει στην ιδιοκτησία.
Το συμβάν καταγράφηκε ενώ στην Κάλυμνο επικρατούσαν βροχερές καιρικές συνθήκες, με τις τοπικές αναφορές να αναδεικνύουν την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σημείου.
Kalymnos News
Κακοκαιρία: Πού θα βρέξει τη Δευτέρα
Η ΕΜΥ έχει εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση για την επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο, τα έντονα φαινόμενα της Κυριακής (1/11) επηρεάζουν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα Δωδεκάνησα.
Για τη Δευτέρα (2/11), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές ώρες.
Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, από το απόγευμα.
Στα Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα έως αργά τη νύχτα.

Παράλληλα, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι οι διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα διατηρήσουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τουλάχιστον έως την Τρίτη (3/11).

Νέα επιδείνωση και έρχεται η «Agneta»
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, το επεισόδιο βροχόπτωσης της Κυριακής (1/11) κατατάσσεται στην κατηγορία 4, δηλαδή «Πολύ Σημαντική», με βάση τον δείκτη RPI που εφαρμόζει η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πιθανές χαλαζοπτώσεις κυρίως σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, καθώς και η ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη.
Η πρόγνωση προβλέπει πρόσκαιρη σχετική ύφεση των φαινομένων από τις πρώτες ώρες έως το απόγευμα της Δευτέρας (2/11), πριν από νέα ενίσχυσή τους το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Παράλληλα, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς έχει αναφερθεί στο βαρομετρικό χαμηλό «Agneta», που αναπτύχθηκε στο Τυρρηνικό Πέλαγος και αναμένεται να κινηθεί προς την Ελλάδα την Τρίτη (3/11), μετά την εξασθένηση του προηγούμενου συστήματος.
Για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών κατά το τριήμερο από τη Δευτέρα (2/11) έως την Τετάρτη (4/11) έχει προειδοποιήσει και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτείας.
Έτσι, παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των φαινομένων που προβλέπεται για τη Δευτέρα, η κακοκαιρία δεν αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, με τις μετεωρολογικές προειδοποιήσεις να παραμένουν σε ισχύ και τις πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr