Βίντεο ντοκουμέντα από τις επιθέσεις με χειροβομβίδες σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνονται στη νέα δικογραφία του ελληνικού FBI για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με τη λεγόμενη «μαφία των φυλακών».
Το οπτικό υλικό προέρχεται από κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων που έγιναν στόχος, αλλά και γειτονικών επιχειρήσεων, και αξιολογήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ΔΑΟΕ.
Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο από την επίθεση σε καφετέρια στην οδό Αχαρνών, μία από τις υποθέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.
Η δράση της ομάδας που πετούσε χειροβομβίδες σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας https://t.co/pU4sxsj5tQ
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) November 5, 2026
Η δράση της ομάδας που πετούσε χειροβομβίδες σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας https://t.co/p4CjiKj6JX
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) November 5, 2026
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από εννέα βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα πέντε, που δραστηριοποιούνταν στην Αττική, συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση.
Ως φερόμενος αρχηγός εμφανίζεται Αλβανός βαρυποινίτης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Τρικάλων. Στην οργάνωση φέρονται να συμμετείχαν επίσης ένας Έλληνας Ρομά με καταγωγή από την Αλβανία, κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου, και δύο Αιγύπτιοι κρατούμενοι σε Μαλανδρίνο και Αυλώνα.
Στο στόχαστρο της οργάνωσης είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων, τα καταστήματα «Paris» και «Best» στο κέντρο της Αθήνας, από τους ιδιοκτήτες των οποίων τα μέλη της φέρονται να απαιτούσαν χρήματα για «προστασία».
Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου 2026, σημειώθηκαν εκρήξεις δύο χειροβομβίδων στα συγκεκριμένα καταστήματα, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.
Ακολούθησε νέα επίθεση τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου, όταν άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα έξω από το κατάστημα «Paris». Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ εκείνη την ώρα στο εσωτερικό βρίσκονταν οκτώ θαμώνες.
Η αστυνομική έρευνα περιλαμβάνει επίσης επιθέσεις στην πλατεία Αμερικής και στην πλατεία Αγίου Νικολάου, ενώ εξετάζεται η πιθανή εμπλοκή της οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εμπρησμός καταστήματος και εκβίαση ιδιώτη.
Πηγή: ieidiseis.gr





