Την ουσιαστική ενίσχυση της παιδείας αλλά και των οικογενειών προκρίνει η ΕΛ.ΑΣ στο πρόγραμμα που παρουσίασε. Πρόκειται για 5+1 εμβληματικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες για πρώτη φορά συνυπολογίζεται και το βάρος που «σηκώνουν» οι οικογένειες. Με την κατάργηση των πανελλαδικών δεν επιτυγχάνεται μόνο ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα με αιχμή τη δευτεροβάθμια αλλά ανακουφίζονται όλες οι οικογένειες από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος και το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο των μαθητών οι οποίοι έχουν συνδέσει την πορεία της ζωής τους με την εισαγωγή στο ΑΕΙ της αρεσκείας τους.
Η τομεάρχης Παιδείας της ΕΛ.ΑΣ κ. Ιωάννα Λαλιώτου στην τοποθέτηση της περιέγραψε με σαφήνεια το πρόγραμμα του κόμματος για το λύκειο και τα ΑΕΙ, τονίζοντας όμως ότι αν και η ΕΛΑΣ δεν θα ιδρύει ποτέ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εντούτοις δεν θα τα καταργήσει και τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16.
Αναφορικά με μεγάλο θέμα της κατάργησης των πανελλαδικών ,υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) με υπουργό Παιδείας τον κ. Κώστα Γαβρόγλου είχε ανοίξει το θέμα με σοβαρότητα ωστόσο το σύνολο της κοινωνίας δεν ήταν έτοιμο να αποδεχτεί μια διαδικασία . Το αφήγημα της περιόδου προερχόμενο από την αντιπολίτευση ήταν το αδιάβλητο των πανελλαδικών και φυσικά η αριστεία. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή κρίθηκε από την πολιτική ηγεσία και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι όποιες συζητήσεις.
Επτά χρόνια μετά, η ΕΛ.ΑΣ και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ανακοινώσει στο πρόγραμμα του την κατάργηση των πανελλαδικών. Τι συνέβη μέσα σε επτά χρόνια και η κοινωνία φαίνεται έτοιμη για την απαλοιφή μιας παρωχημένης διαδικασίας; ΙΝΑΤ και κοινωνία δίνουν την απάντηση.
Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του καθώς η ΕΛ.ΑΣ όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ως πολιτικός φορέας ακολουθεί τη «μαγική» συνταγή από τη μία πλευρά το επιστημονικό προσωπικό και από την άλλη η κοινωνία.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, «τρέχει» με ομάδες εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού τις προτάσεις της ΕΛ.ΑΣ .Οι ομάδες έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το πρόγραμμα του κόμματος συνδυαστικά με τις παρατηρήσεις , τις αγωνίες και τις ανάγκες της ίδιας κοινωνίας. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δουλειάς είναι το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό και τα στελέχη του κόμματος. Όλα θα συνεκτιμηθούν και θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του κόμματος όπως θα τις παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του κόμματος έχουν από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία της παιδείας στην κοινωνία , όταν αυτή αποτελεί διέξοδο για τους νέους , τους δίνει τις ίδιες ευκαιρίες και κυρίως κρατά τους έλληνες επιστήμονες στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει υψηλό επίπεδο σπουδών , άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αποδοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την έρευνα.
Φυσικά το σχέδιο της ΕΛ.Α.Σ. για την Παιδεία αφορά στην αναμόρφωση και αναβάθμιση όλων των βαθμίδων του σχολείου με σεβασμό τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.
Οι πρώτες 5 +1 εμβληματικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης που παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ αφορούν σε: Κατάργηση Πανελλαδικών, αναβάθμιση του Λυκείου προκειμένου να γίνει κέντρο ουσιαστικής μόρφωσης. Για την Τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση μέσω διετούς προγράμματος στα Πανεπιστήμια και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Στο πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ η αναβάθμιση τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πτυχίο και άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος σε 2 χρόνια.
Στο πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ η ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών αξιοπρεπείς μισθούς με ένταξη στο ειδικό μισθολόγιο και με θεσμική προστασία από αυθαιρεσίες.
Εισαγάγει νέο θεσμό Διεπιστημονικών Ομάδων υποστήριξης για τη διαμόρφωση κλίματος Σχολικής Ειρήνης στα σχολεία και επίσης προκρίνεται η αναμόρφωση των Τμημάτων Ένταξης με στόχο την εξατομικευμένη υποστήριξη των παιδιών και διασφάλιση του δικαιώματος φοίτησης και υποστήριξης των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ σημείωσε : «αν καθρέφτης της κοινωνίας μας είναι το σχολείο και εν γένει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά, για μία σειρά από λόγους: Επειδή συντηρούμε ένα μη παιδοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που αποκλείει τα πιο ευάλωτα παιδιά και όχι απλά συντηρεί αλλά τροφοδοτεί ανισότητες και διακρίσεις: Τα παιδιά που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήριο, εκείνα που διαβιούν στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τα παιδιά διαφορετικού εθνοτικού ή εθνικού προφίλ και εκείνα με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν μικρότερες προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον τους λόγω των παγιωμένων συστημικών προκλήσεων» τόνισε η κ. Κουφονικολάου και συμπλήρωσε « επειδή ακόμη και οι οικογένειες που μπορούν να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε αυτήν την φρενήρη κούρσα προς τις πανελλαδικές, επιβαρύνονται με τεράστιο άγχος και αγωνίες που υπονομεύουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών και παραβιάζουν το δικαίωμά τους στον ελεύθερο χρόνο σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Συνεχίζοντας πρόσθεσε « επειδή , στο σύγχρονο σχολείο, η ένταση και η καχυποψία ακόμη και η ποινικοποίηση της σχολικής ζωής σε κάποιες περιπτώσεις, βρίσκονται σε πρωτόγνωρο επίπεδο και ναρκοθετούν συνολικά την κοινωνική ένταξη των παιδιών. Επειδή, οι διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής των παιδιών στη σχολική καθημερινότητα είναι είτε ανύπαρκτες είτε προσχηματικές, με αποτέλεσμα η χώρα να παραβιάζει το άρθρο 12 της ΔΣΔΠ και να χάνουμε την ευκαιρία της εξοικείωσης των παιδιών με μία γνήσια δημοκρατική κουλτούρα. Κάνουμε εξάλλου ακριβώς το αντίθετο τροφοδοτώντας τον ανταγωνιστικό ατομικισμό και δίνοντας έμμεσα το μήνυμα ότι οι σχέσεις αποτελούν απειλή. Επειδή το σχολείο δεν υπηρετεί τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη για ανάπτυξη κριτικής σκέψης και συναισθηματική νοημοσύνης, αντίθετα ενθαρρύνει την παπαγαλία. Εμείς όμως έχουμε ανάγκη από συνειδητοποιημένους αναγνώστες, ψηφοφόρους, καταναλωτές και πολίτες» συμπλήρωσε.
Η κ. Κουφονικολάκου αναφέρθηκε στο επίπεδο των επιδόσεων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ όπου επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών/μαθητριών το 2022 στην αξιολόγηση του PISA ήταν οι χαμηλότερες που έχει καταγράψει ποτέ η χώρα από τότε που συμμετέχει, δηλαδή από το 2000, με σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2018. Και αυτό, όπως υπογράμμισε η κ. Κουφονικολάκου «είναι λογικό διότι στα ελληνικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί δεν αφήνονται απερίσπαστοι και ενίοτε δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αναπτύξουν την πολύτιμη παιδαγωγική σχέση που δημιουργεί συνθήκες μάθησης», είπε και καταλήγοντας τόνισε «επειδή η εστίαση στην εκπαίδευση, αποτελεί την πιο ουσιαστική, την πιο αυθεντική μορφή επένδυσης στην εθνική πρόοδο. Εξάλλου όπως είπε και ο Ντιούι ««Η Δημοκρατία πρέπει να γεννιέται ξανά σε κάθε γενιά και η Παιδεία να είναι η μαμή της».
Η κ. Λαλιώτου από την πλευρά της σημείωσε : «σας καλώ να σκεφτείτε ένα δεκαεπτάχρονο παιδί. Να ξυπνάει τα ξημερώματα, να περνάει ολόκληρες μέρες σε ένα θρανίο, απλά για να είναι εκεί, για να μην πάρει απουσίες, να συνεχίζει για 4 τουλάχιστον ώρες στο φροντιστήριο, να γεμίζει τα Σαββατοκύριακά του με ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, η με την πίεση τη δική μας των γονιών στο «διάβασε». Και όλο αυτό, όχι για να μάθει — αλλά για να επιβιώσει μιας διαδικασίας. Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα, στο Λύκειο, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι ένας αγώνας δρόμου με εμπόδια, όπου το ζητούμενο δεν είναι η γνώση, αλλά η αντοχή στην πίεση. Και όποιος αντέξει, άντεξε. Κάποιες όπως είδαμε πρόσφατα με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, δεν αντέχουν! Η ετήσια ιδιωτική δαπάνη σε εξωσχολική εκπαίδευση ανέρχεται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε Σεπτέμβριο, το άγχος των γονιών, όλων μας, είναι πώς θα βγει ο λογαριασμός για τα δίδακτρα — στη δημόσια εκπαίδευση εννοείται. Κι όποιος αντέξει, άντεξε».
Λαλιώτου για κατάργηση Πανελληνίων: Ακριβό και ψυχοφθόρο διόδιο στη γνώση και τη μάθηση
Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Λαλιώτου:
«Από το ακριβό και ψυχοφθόρο διόδιο στη γνώση και τη μάθηση
Κρατάμε το αδιάβλητο. Προσθέτουμε εκπαιδευτική αξιοπιστία. Γιατί δεν είναι φυσιολογικό το εξεταστικό σύστημα να καθορίζει το περιεχόμενο της διδασκαλίας και της μάθησης. Αλλά το αντίστροφο.
Οι Πανελλαδικές διαμόρφωσαν την εκπαιδευτική ιστορία της Ελλάδας για δεκαετίες. Κι αυτό είναι το πρόβλημα: αντί να αξιολογούν το περιεχόμενο της γνώσης, το καθορίζουν. Και μάλιστα με όρους του παρελθόντος! Είναι σα να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’60 σε υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Και μάλιστα να μας κοστίζει υπέρογκα και να κινδυνεύουν και τα παιδιά μας μέσα σε αυτό! «Γερό σίδερο», αλλά θα το κάναμε;
Καταργούμε τις Πανελλαδικές ως καθολικό, υποχρεωτικό διόδιο για όλους.
Για να αναπνεύσει το σύστημα.
Γιατί δώδεκα χρόνια μάθησης δεν μπορεί να κρίνονται σε τρεις ώρες τυποποιημένων ασκήσεων. Γιατί, ηαποστήθιση δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για το πώς ένα παιδί θα πορευτεί στη ζωή.
Γιατί η οικογένεια δεν μπορεί να νιώθει ότι «αξιολογείται» από το πως θα ανταπεξέλθει στο οικονομικό αυτό άχθος.
Και η εφηβεία των παιδιών μας δεν μπορεί να συνεχίσει να ορίζεται από αυτό το ψυχικό βάρος!
Πώς; Με τρεις τρόπους.
Πρώτον, με ένα νέο Λύκειο. Όχι προθάλαμος φροντιστηρίου, αλλά ελκυστικός χώρος μάθησης και διαμόρφωσης πολιτών.
Καταργούμε τις κατευθύνσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου. Η προετοιμασία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζεται στη Γ΄ τάξη, όπου σχεδόν το σύνολο των ωρών διδασκαλίας αφιερώνεται στα μαθήματα κατεύθυνσης, καθώς και στα ειδικά μαθήματα (σχέδιο, γλώσσες κτλ), που σήμερα εξετάζονται μεν, δεν διδάσκονται δε! (πρωτοφανές σε διεθνές επίπεδο).
Μειώνουμε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα – έως 22 άτομα στην Α’ και Β’, και λιγότερους στη Γ’ – όπου τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί στα βασικά μαθήματα για εμβάθυνση και εξατομικευμένη διδασκαλία. Προαιρετικό Ολοήμερο Λύκειο με εποπτεία καθηγητών.
Απομακρύνουμε την πανεπιστημιακού επιπέδου ύλη: το Λύκειο δεν είναι μικρό Πανεπιστήμιο. Είναι Λύκειο! Και ότι εξετάζεται οφείλει να ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει και μπορεί να διδαχθεί εντός της τάξης!
Για να κάνουμε το σχολείο πιο ουσιαστικό και πιο ελκυστικό, αντλούμε στοιχεία και καλές πρακτικές από τα διεθνή πρότυπα λυκειακής εκπαίδευσης (πχ. από το Διεθνές Απολυτήριο (IB) αλλά και τα Πρότυπα Σχολεία) πρακτικές που σήμερα είναι για λίγους και τυχερούς, και τις εντάσσουμε στο δημόσιο Λύκειο από την Α’ τάξη. Σε εποχή Τεχνητής Νοημοσύνης και παραπληροφόρησης, η κριτική σκέψη δεν είναι πολυτέλεια – είναι προτεραιότητα. Εισάγουμε σε κάθε μάθημα πρακτικές που μαθαίνουν στο παιδί όχι μόνο «τι ισχύει», αλλά και το «πώς ξέρεις ότι αυτό είναι αλήθεια;», «πώς διακρίνεις την αξιόπιστη πληροφορία από την προκατάληψη», την αλήθεια από το fake news! Ενισχύουμε τις ερευνητικές εργασίες και τους ομίλους δημιουργικότητας, κάνοντας το σχολείο ταυτόχρονα ευχάριστο και ουσιαστικό.
Γιατί θέλουμε ΟΛΑ τα παιδιά, ΟΛΩΝ των σχολείων να επωφελούνται από όσα γνωρίζουμε ότι είναι καλύτερα και λειτουργούν θετικά! Και γιατί θέλουμε τα παιδιά να «επιστρέψουν» στο Λύκειο και όχι να μετρούν πόσες είναι απουσίες για να φύγουν!
Δεύτερον, με αναβαθμισμένο Απολυτήριο. Όχι χαρτί, αλλά πιστοποίηση γνώσεων και κριτικής σκέψης, με διεθνείς προδιαγραφές, σύγχρονους τρόπους εξέτασης και αδιάβλητο χαρακτήρα. Το νέο Απολυτήριο γίνεται διεθνώς αναγνωρίσιμο, δίνοντας σε κάθε μαθητή του δημόσιου σχολείου τη δυνατότητα να διεκδικήσει σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αν αυτό επιθυμεί– χωρίς το βάρος πρόσθετων εξετάσεων. Κυρίως το αναβαθμισμένο Απολυτήριο αξιολογεί τι έχει διδαχθεί στην τάξη, τη γνώση και όχι την δυνατότητα ή όχι να παρακολουθεί κανείς φροντιστήριο!
Τρίτον, με νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Σήμερα, σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα οι θέσεις επαρκούν για όσους τις ζητούν. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δίνουν εξετάσεις για θέση που ήδη υπάρχει. Γι’ αυτά –τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης– μόνη προϋπόθεση εγγραφής είναι το Απολυτήριο. Η κατηγοριοποίηση προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις πραγματικές επιλογές των παιδιών. Καταργείται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει 10.000 νέους εκτός Τμημάτων ετησίως.
Όπου η ζήτηση υπερβαίνει τις θέσεις, η κατάταξη γίνεται μεταβατικά με εξετάσεις βαθμολογικής κατάταξης, όπως σήμερα.
Οριστικά, η εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα γίνεται με το απολυτήριο. Όπου χρειάζεται κατάταξη, γίνεται με βάση τον βαθμό του Απολυτηρίου της Γ’ Λυκείου, χωρίς καμία επιπλέον εξέταση.
Και εδώ θα μου πείτε: και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της βαθμολογίας του νέου Απολυτηρίου της Γ’ Λυκείου;
Απαντώ: Αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει για πολλές δεκαετίες έως σήμερα και συγκλίνοντας με τα συστήματα εισαγωγής στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου διατηρούν ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά του αδιάβλητου: πραγματοποιούνται σε επίπεδο Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εποπτεία από την πλευρά της πολιτείας, τα θέματα ορίζονται αδιάβλητα και ακολουθώντας σύγχρονες πρακτικές εξέτασης της γνώσης, τα γραπτά διορθώνονται από καθηγητές άλλων σχολείων —όχι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του παιδιού— και με καλυμμένο το όνομα και σε καθορισμένα βαθμολογικά κέντρα.
Θέλω να τονίσω το εξής: Η πρότασή μας συνιστά σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ αυτό που έχουμε σήμερα είναι παρέκκλιση και παρωχημένη εξαίρεση!
ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος σε δύο χρόνια
Μας λένε: «Δεν είναι όλα τα παιδιά για το Πανεπιστήμιο.» Λέμε: Λάθος. Όλοι οι νέοι χρειάζονται εκπαίδευση.
Στη Γερμανία, η διπλή επαγγελματική κατάρτιση είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Στην Ελβετία, δύο στους τρεις νέους την επιλέγουν. Στη Φινλανδία, συνδέθηκε με την καινοτομία. Οι προηγμένες κοινωνίες κατάλαβαν ότι η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μεταμόρφωση, η τεχνολογική καινοτομία στηρίζονται σε ανθρώπους που καινοτομούν με τα χέρια τους.Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που εγγυώνται αξιοπρεπείς μισθούς και ανάπτυξη.
Πως;
Δημιουργούμε στα πανεπιστήμια Διετή Προγράμματα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις για αποφοίτους/ες ΕΠΑΛ και δυνατότητα εισαγωγής για αποφοίτους/ες ΓΕΛ.
Το πτυχίο αποτελεί ταυτόχρονα άδεια άσκησης επαγγέλματος (επίπεδο 5 Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων).
Τα προγράμματα οργανώνονται και υλοποιούνται με ευθύνη των ΑΕΙ, με υποχρεωτική συνέργεια με παραγωγικούς φορείς. Από κοινού συνδιαμορφώνουμε:
Σύγχρονα αντικείμενα υψηλής ζήτησης — ενισχύουμε τους νέους ανθρώπους και στηρίζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
ΑΕΙ: Θεσμική θωράκιση, ισονομία, ουσιαστικός έλεγχος
Στα δημόσια ΑΕΙ, καταργούμε τα Συμβούλια Διοίκησης και αλλάζουμε τον τρόπο εκλογής Πρυτανικών Αρχών και μελών ΔΕΠ. Ο «Νόμος Κεραμέως» (ν. 4957/2022) οδήγησε σε υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, έλλειμμα λογοδοσίας. Επαναφέρουμε την εκλογή Πρυτανικών Αρχών απευθείας από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αποκαθιστούμε τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου. Αλλάζουμε την πρόσφατη εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής μελών ΔΕΠ που έχει παραλύσει κυριολεκτικά τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σε δεκάδες πανεπιστημιακά Τμήματα. Στα ΝΠΠΕ, η θέση μας σαφής: δε θα τα είχαμε ιδρύσει, αλλά δεν θα τα καταργήσουμε. Σεβόμαστε την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ και αναγνωρίζουμε τη σημερινή πραγματικότητα φοίτησης χιλιάδων νέων σε αυτά και επένδυσης των οικογενειών σε αυτή τη διαδικασία. Οφείλουμε να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στην ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Όμως, και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρη: δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να γίνει El Dorado πανεπιστημιακής παραπαιδείας.
Αλλάζουμε ριζικά τον «Νόμο Πιερρακάκη» (ν. 5094/2024), θέτοντας αυστηρά κριτήρια και διασφαλίζοντας ισονομία και ακαδημαϊκή εγκυρότητα.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε ότι πιο πολύτιμο έχουμε, τα παιδιά μας και το μέλλον της κοινωνίας μας, να μπορούν να ζήσουν από το μισθό τους με αξιοπρέπεια και να εργάζονται με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από πειθαρχικές και νομικές διώξεις επειδή προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους!
Θέλουμε το επάγγελμα/λειτούργημα του/της εκπαιδευτικού να είναι ελκυστικό στους/ιςνέους/ες επιστήμονες. Δε θέλουμε οι νέες καθηγήτριες/δασκάλες/νηπιαγωγοί να απορρίπτουν τον διορισμό τους, ή να μην υποβάλλουν καν την αίτησή τους γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν με τον μισθό τους εκεί που θα διορισθούν. Γιατί σήμερα αυτή είναι η κατάσταση. Νεαρή αναπληρώτρια δασκάλα που εργάζεται στον τόπο κατοικίας των γονιών της με την οποία μίλησα τυχαία πρόσφατα μου εξήγησε κάτι πρωτάκουστο για εμάς των παλαιότερων γενιών: ότι δε θέλει να διορισθεί σε μόνιμη θέση σε σχολείο γιατί αυτό θα ήταν οικονομικά ανέφικτο για εκείνη.
Ως ΕΛ.Α.Σ. θέλουμε να έχουμε εκπαιδευτικούς στο μέλλον και όχι να τους «ψάχνουμε» με το κυάλι όπως σε άλλες χώρες. Εντάσσουμε τους εκπαιδευτικούς στη μεγάλη μισθολογική μεταρρύθμιση της ΕΛ.Α.Σ. για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αξιοπρεπείς μισθοί: ένταξη των εκπαιδευτικών σε ειδικά μισθολόγια. Ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς από την εργασία του, όπως και παλαιότερα».
Από την πλευρά του ο κ. Κασσιανός Παναγής, εστίασε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή η σχολική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες είναι η Σχολική Ειρήνη, δηλαδή η επικράτηση κλίματος ηρεμίας, διαλόγου και συνεννόησης. Σημείωσε πώς οι εντάσεις αυξάνονται και αντί να επιλεγούν λύσεις με βάση τις παιδαγωγικές αρχές, το μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου, τηνενεργό συμμετοχή στη σχολική ζωή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, επιλέγονται αντίμετρα λύσεων : η αυταρχικότητα, η γραφειοκρατία, η εντατικοποίηση, η αποδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας,
Δεν μας αξίζει ένα τέτοιο σχολείο.
Μας αξίζει ένα σχολείο δημοκρατικό και ενταξιακό, που να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, τη δημοκρατική συνείδηση.
Ένα σχολείο ελκυστικό που τα παιδιά θα νιώθουν ότιακούγεται η φωνή τους. «Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να μένουν νομικά απροστάτευτοι. Παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσίας είτε σε βάρος εκπαιδευτικών είτε συνολικά του σχολείου. Όταν μιλάμε για εκφοβισμό ο νους μας πηγαίνει στα παιδιά. Όμως, υπάρχει και η περίπτωση τον εκφοβισμό να τον βιώνει ο/η εκπαιδευτικός και αυτό συνήθως δεν αναδεικνύεται κι όταν αναδειχθεί μερικές φορές είναι αργά.
Μπορεί αυτό προέρχεται από γονείς ή από παιδιά ή από άλλους/ες εκπαιδευτικούς ή τη διοίκηση του σχολείου» τόνισε ο κ. Κασσιανός.
Πηγή: ieidiseis.gr





