ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λήψη άρθρων...
Header Scripts Init

Δριμεία κριτική Κοντοτόλη στην Κυβέρνηση

Δημοσίευση

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του
thenewspaper.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Πρόσθεσε το thenewspaper.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Νέα κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τέσσερις Υπουργούς κατέθεσε η Βουλευτής Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο διακυβέρνησης με την ΝΔ και το Φράγμα Πύλης, ένα από τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα για το μέλλον μας, είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά ούτε και σαφείς δεσμεύσεις για την κατασκευή του Φράγματος Πύλης.
Τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias, η Θεσσαλία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέων πλημμυρών, αλλά και με την ολοένα εντονότερη απειλή της λειψυδρίας.
Κι όμως, ένα από τα σημαντικότερα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής, το Φράγμα Πύλης Τρικάλων, εξακολουθεί, παρά τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις,  να μην έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Η Βουλευτής Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη επανέρχεται στο ζήτημα με νέα κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως υπενθυμίζει, το Φράγμα Πύλης περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την επικαιροποίηση των μελετών του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής τους στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο Daniel.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2024 ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέσα σε έναν χρόνο θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η HVA International ανέλαβε σχετική μελετητική εργασία, ενώ τον Απρίλιο του 2025 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στη θέση κατασκευής του έργου.
Παρά τις εξαγγελίες και τις μελετητικές διαδικασίες, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί ένα σαφές σχέδιο που να απαντά στα ουσιαστικά ερωτήματα: Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο; Πόσο θα κοστίσει; Από πού θα χρηματοδοτηθεί; Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του;
Η προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση είχε, άλλωστε, αποκαλύψει ότι, παρά την ύπαρξη σχετικής χρηματοδοτικής πρόσκλησης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν είχε υποβληθεί πρόταση για το Φράγμα Πύλης.
Επισημαίνουμε ότι το φράγμα της Πύλης Τρικάλων, με βάση την οριστική μελέτη του έργου, θα είναι ικανό να διαθέσει για ύδρευση περίπου στα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η πόλη των Τρικάλων, με σημερινά στοιχεία, χρειάζεται περίπου 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τιμολογημένου νερού ετησίως, για το οποίο το ενεργειακό κόστος άντλησης υπερβαίνει το 1.200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 3.000.000 κυβικά μέτρα νερού είναι παραπάνω από επαρκή για τις ανάγκες ύδρευσης των πεδινών οικισμών του Δήμου Πύλης.
Επιπλέον, το φράγμα της Πύλης θα είναι ικανό να διαθέτει για άρδευση περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή θα εξυπηρετεί για άρδευση περίπου 75.800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τη λιμνοδεξαμενή του Παλαιομονάστηρου, η οποία θα συγκεντρώσει τα όμβρια ύδατα της περιοχής, θα καταστεί εφικτό να αρδευτούν συνολικά και από τα δύο άνω των 82.000 στρεμμάτων αγροτικής παραγωγής.
Η Μαρίνα Κοντοτόλη ζητά πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις για την ολοκλήρωση της μελέτης της HVA, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό του έργου, το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αξιοποιηθεί, καθώς και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και έναρξης των εργασιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, επίσης, στην ανάγκη ενιαίου σχεδιασμού του Φράγματος Πύλης με τα έργα ορεινής υδρονομίας και το πρόγραμμα Aqua Montis Θεσσαλία, ώστε η συγκράτηση των υδάτων στις ορεινές περιοχές να λειτουργεί συμπληρωματικά με τους μεγάλους ταμιευτήρες.
Η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλες χαμένες χρονιές.
Το Φράγμα Πύλης δεν μπορεί να παραμένει εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ενώ οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι παραγωγοί της περιοχής εξακολουθούν να ζουν με την ανασφάλεια των πλημμυρών και της έλλειψης νερού.
Οι μελέτες πρέπει να οδηγήσουν σε έργα. Οι εξαγγελίες πρέπει να γίνουν δεσμεύσεις. Και οι δεσμεύσεις πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα.
Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται άλλες ψεύτικες υποσχέσεις. Χρειάζεται έργα που θα προστατεύσουν τις ζωές, τις περιουσίες και το παραγωγικό της μέλλον.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;
  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Πηγή: trikalavoice.gr